Experts waarschuwen voor potentiële gevaren Nederlandse windmolens door verwaarlozing

MET VIDEOWe zijn dol op onze oud-Hollandse molens. Maar dit cultureel erfgoed ligt onder het veiligheidsvergrootglas na incidenten met afbrekende wieken in de afgelopen jaren. In Wijhe werd onlangs een molen stilgelegd uit voorzorg. Het zorgt voor dilemma’s. ,,Niemand wil verantwoordelijk zijn als het mis gaat.”

3 reacties

 • H de Vries

  2 maanden geleden
  Geld zat in nederland om ook molens te onderhouden. De budgetten voor restauratie zijn stapsgewijs verlaagd omdat veel onderhoud gewoon op orde is en er weinig restauratienoodzaak meer is. Wel gewoon onderhoud, maar daar zijn de rijksrestauratiemiddelen niet voor. Lokale overheid moet gewoon voor zn lokale molens zorgen. En die heeft zat geld.
 • Marjan Bos

  2 maanden geleden
  Hier moet meer aan gedaan worden, maar ja ons wordt het vel over de oren getrokken door al die bezuinigingen....en elder over de balk geknikkerd.....
 • Michel de Jong

  2 maanden geleden
  Vooral budgettair klemt het enorm bij de molens. Er is vele jaren enorm bezuinigd op onderhoud van monumenten. Molens moeten smeken en bedelen bij gemeente, provincie en Nationaal Restauratiefonds en sparen voor dergelijke grote uitgaven als roeden, hekwerk of groot schilderwerk is echt heel lastig zonder neveninkomsten als donateurs of entreegelden. Chapeau voor alle vrijwilligers die in weer in wind de molens laten draaien!