Henk Vincent, mede-oprichter en actief lid van de researchgroep van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten op het ereveld. ,,Het gaat ons niet lukken om alle resterende pakweg 500 verhalen van hier begraven soldaten te vertellen.”
Volledig scherm
Henk Vincent, mede-oprichter en actief lid van de researchgroep van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten op het ereveld. ,,Het gaat ons niet lukken om alle resterende pakweg 500 verhalen van hier begraven soldaten te vertellen.” © FOTO HISSINK

‘Geef elke steen een verhaal’: Holten heeft op Canadese begraafplaats nog ruim 500 te gaan

‘Geef elke steen een verhaal’. Dat was acht jaar geleden bij de opening van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats in Holten het streven. De vrijwilligers van de researchgroep, door de jaren heen geholpen door enkele duizenden scholieren uit Gelderland en Overijssel, zijn inmiddels een goed eind op weg. Van ruim 800 soldaten is nu een verhaal bekend. Het is maar de vraag of de overige levensverhalen ooit allemaal verteld kunnen worden. De tijd begint te dringen.

  1. Triatlete Elianne (24) werd emotioneel kapot gemaakt: ‘Alleen door mijn gevoel uit te zetten, kon ik overleven’
    PREMIUM
    2

    Triatlete Elianne (24) werd emotioneel kapot gemaakt: ‘Alleen door mijn gevoel uit te zetten, kon ik overleven’

    Ze werd vernederd, uitgekafferd. Mocht geen vrienden hebben, geen studie volgen. Belandde vanwege een uitdroging bijna in het ziekenhuis. Voor de 24-jarige Elianne Huitema, de talentvolle triatlete uit Sint Jansklooster, liep haar verblijf op het nationaal trainingscentrum (NTC) in Sittard uit op een regelrechte nachtmerrie. Uit angst hield ze haar mond. Nu is het tijd voor de waarheid. ,,Alleen door mijn gevoel uit te zetten, kon ik overleven.”