Volledig scherm
Geert Stevens dreigt zijn laarzen op te sturen naar staatssecretaris Van Dam. © Vincent Jannink

Geheim overleg over mest: goede sfeer, nog geen resultaat

HOLTEN - De geheime mesttop van maandagavond heeft nog geen concreet actieplan opgeleverd.

Banken, boeren, zuivelproducenten en leverancier van mengvoeders buigen zich komende tijd nog over maatregelen die de productie van mest kunnen verminderen. Daardoor kan Nederland wellicht zijn huidige soepele Europese mestregels (derogatie) behouden. "Er is sprake van een goede sfeer", tussen de partijen, laat boerenbelangenorganisatie LTO weten. "Op dit moment is er nog geen afgerond eindpakket. Partijen gaan daar na maandagavond mee verder."

LTO meldt niet op welke termijn de betrokken partijen spijkers met koppen kunnen slaan. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft de sector opgeroepen met een concreet plan te komen, waarmee hij in Brussel op de poort kan kloppen.

Veehouders in ons land die voor hun bedrijf afhankelijk zijn van de soepele Brusselse mestregels houden hun hart vast. Als Nederlandse boeren te veel mest blijven produceren, trekt Europa de teugels aan. Als niemand in actie komt, betekent dat melkveehouders bijna een half miljoen koeien weg moeten doen.

Veehouder Geert Stevens uit Holten is een van de boeren uit deze regio de de sector en Van Dam hebben opgeroepen in actie te komen om dat doemscenario weg te poetsen. Via de 'laarzenactie' kreeg die oproep landelijk bekendheid.

Volledig scherm
© Eveline van Elk

Deventer