Volledig scherm
De dader deed zich voor als iemand die gas en elektra kwam controleren. © Thinkstock

Hoogbejaarde vrouw via sluwe 'fototruc' bestolen in Holten

updateEen 96-jarige vrouw is afgelopen week in Holten bestolen na een opvallende babbeltruc. De dader deed zich voor als iemand die gas en elektra kwam controleren, maar ging er na een sluwe truc met 'een groot geldbedrag' van de vrouw vandoor.

De man sloeg donderdagochtend 30 augustus toe bij de hoogbejaarde vrouw. Omstreeks 09.30 uur belde hij aan bij haar woning aan de Churchillstraat. Hij kwam voor gas en elektra, vertelde hij. Vervolgens 'legitimeerde' hij zichzelf.

De vrouw was goed van vertrouwen en liet de man binnen. Daar vroeg hij of de bewoonster de kraan in de keuken aan en uit wilde zetten. Even later stuurde hij haar richting de badkamer om hetzelfde te doen. 

Fotograferen

Daarna volgde zijn daadwerkelijke truc. De man vroeg of de vrouw contant geld in huis had. Dat moest hij namelijk op de foto zetten. De bewoonster liet haar contante geld zien, waarna hij inderdaad foto's begon te maken. Na nog wat rond te hebben gelopen in de woning, vertrok hij weer. Het geld bleek vervolgens verdwenen.

Hoe groot de buit precies was, wil de politie niet zeggen. ,,Het gaat om een groot geld bedrag, de hoeveelheid kan ik niet mededelen'', stelt een politiemedewerker. ,,Het ging om voornamelijk 50 euro biljetten.''

Het slachtoffer beschrijft de dader als een blanke, lange man met donker haar. Hij heeft een normaal postuur en droeg een donkere broek en jas. De man sprak normaal Nederlands. 

Identiek in Deventer

Opvallend is dat dezelfde ochtend in Deventer op vrijwel identieke wijze een vrouw van haar geld werd bestolen. Ook hier werd geld gefotografeerd en vervolgens gestolen. Deze man werd omschreven als blank met glad gekamd blond of donderblond haar, 40 a 50 jaar oud en 1.75 tot 1.80 meter lang. Ook deze man droeg donkere kleding. 

Deventer