Volledig scherm
Kaarsjes op kerstavond op de Canadese Begraafplaats in Holten © de Stentor

Kaarsjes verlichten de namen op de 1394 graven van de Canadese Begraafplaats in Holten

,,Kerst kan niet beginnen als we hier niet zijn geweest.” Met deze woorden maakte burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten duidelijk hoezeer de lichtjesavond op de Canadese Begraafplaats bij Holten is gaan horen. 

Zo'n duizend bezoekers zagen hoe scholieren Finn Klein Velderman uit Holten en Erik de Wilde uit Haskerhorne samen met burgemeester Hofland het eerste herinneringslicht plaatsten bij het graf van Gaele Visser. 

Geboorteland

Deze in Haskerhorne (Friesland) geboren jongeman emigreerde in de jaren dertig met zijn ouders naar Canada en keerde in de Tweede Wereldoorlog terug naar Europa.  Om zijn geboorteland te bevrijden. Hij stierf een paar weken voor de capitulatie van Duitsland. 

Nadat Finn en Erik onder het toeziend oog van de pakweg duizend aanwezigen het eerste lichtje hadden geplaatst, voorzagen andere leerlingen ook de overige 1393 graven van een herinneringskaars.

Traditie

In 1991 werd de lichtjesavond voor het eerst gehouden in Holten. Het is een traditie die uit Finland is komen overwaaien en die inmiddels ook op de Canadese erevelden van Bergen op Zoom en Groesbeek wordt gehouden. 

Marc Fraser, voorzitter van de Viering Nationale Feestdagen Holten, wist het treffend te verwoorden: ,,Het licht van de kaars verlicht de naam van  iedere soldaat. Zo houden we de gedachte aan hen levendig.”

Volledig scherm
Op kerstavond plaatsen scholieren uit Holten traditiegetrouw kaarsjes bij elk graf op de Canadese Begraafplaats. © de Stentor
  1. Eerste schop in de grond voor Buurtplein Okkenbroek

    Eerste schop in de grond voor Buurtplein Okkenbroek

    In Okkenbroek gaat eind maart de eerste schop in de grond van het nieuwe Buurtplein. Het voormalige schoolplein krijgt een ontdektuin met veel struiken en planten voor insecten en andere beestjes, een waterpomp, koersbalveld, jeu de boules, volleybalveld, een klimmuur en andere uitdagende toestellen. Inwoners van Okkenbroek zijn al sinds 2018 bezig om het plein van de grond te krijgen. De werkgroep heeft eerst bij buurtbewoners, kinderen, ouderen en verenigingen de wensen geïnventariseerd. Daarnaast is gekeken hoe het nieuwe plein het dorp aantrekkelijker kan maken. Hieruit is in samenwerking met Nijha, een bedrijf gespecialiseerd in beweeg- en speeltoestellen, een volgens de werkgroep ambitieus ontwerp uitgekomen. Het Buurtplein is gefinancierd door fondsen en investeerders. Nu ook de Provincie een bijdrage heeft geleverd kan heel Okkenbroek de komende maanden aan de slag.

Deventer