Volledig scherm

Minder kosten voor inwoners Rijssen-Holten

RIJSSEN/HOLTEN - Inwoners van de gemeente Rijssen-Holten zijn volgend jaar minder geld kwijt aan gemeentelijke lasten. De afvalstoffenheffing, hondenbelasting en toeristenbelasting gaan omlaag. De onroerendezaakbelasting blijft gelijk.


De gemeente Rijssen-Holten staat er financieel goed voor. Zo goed dat de lasten voor de inwoners kunnen dalen en er extra investeringen mogelijk zijn. Rijssen-Holten krijgt net als andere gemeenten meer geld van het rijk, zo werd op Prinsjesdag bekend. In de periode 2016-2020 krijgt de gemeente jaarlijks 655.000 euro meer dan verwacht. "Door de financiële meevaller hoeft de ozb helemaal niet te stijgen”, zegt burgemeester Arco Hofland over de deze week gepresenteerde begroting voor 2017.

Toeristenbelasting
De toeristenbelasting wordt volgend jaar verlaagd van 1,10 euro naar 1,00 euro per overnachting. „De toeristische sector is een belangrijke pijler in onze gemeente,waar ook veel werkgelegenheid wordt geboden”, legt Hofland uit. Ook de afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag. Voor een eenpersoonshuishouden daalt het tarief met 15 euro naar 137 euro, voor een gezin daalt de heffing met 20 euro naar 185 euro.

Goed nieuws ook voor hondenbezitters in Rijssen-Holten. De hondenbelasting gaat met 1 euro omlaag naar 35 euro voor de eerste hond en naar 53 euro voor de tweede en volgende viervoeters. De rioolheffing gaat wel omhoog met 3,50 euro naar 194 euro. De totale lastendruk voor een gemiddeld gezin daalt zo met 2,7 procent van 624 euro dit jaar naar 607 euro in 2017. Wethouder Ben Beens van financiën is tevreden. „Het is mooi dat we weer de laagste gemeentelijke lasten van Overijssel hebben. Ook kunnen we investeren in belangrijke zaken als het aanleggen van kunstgrasvelden, verkeersveiligheid en bermverharding in het buitengebied, renovatie van basisschool De Regenboog en in startersleningen.”

Deventer