Een zandhagedis, gespot Raymond Hofsté.
Volledig scherm
Een zandhagedis, gespot Raymond Hofsté. © Raymond Hofsté

Mountainbikers rijden beschermde zandhagedis aan gort op Sallandse Heuvelrug: ‘zomerroute’ voorkomt dat

videoStaatsbosbeheer sluit een deel van de mountainbikeroutes op de Sallandse Heuvelrug. Reden: de beschermde zandhagedis wordt er anders bij bosjes vermalen door voorbijrazende fietsers. MTB’ers moeten tot 1 oktober een andere route nemen.

De reptielen zijn gek op de mulle kleine zandweggetjes op het Hazenpad en Grensweg bij Holten, op de Sallandse Heuvelrug. Komende tijd leggen ze in het losgereden zand hun eieren. Saillant detail: de broedplek wordt mede mogelijk gemaakt door de sportievelingen, die nu de wijk moeten nemen. 

Staatsbosbeheer meldt de omleiding in op haar website

De zandhagedis komt vooral op de zandgronden voor in Oost-Nederland, onder meer op de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug.

Liefhebber

Het probleem van de doodgereden zandhagedissen werd duidelijk in 2018. Natuurliefhebber Anton van Beek zag vele dode dieren liggen en trok aan de bel. Op deze foto uit 2018 laat Van Beek doodgereden zandhagedissen zien:

Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

 Staatsbosbeheer deed afgelopen jaar zelf onderzoek onder concludeerde dat het zo niet langer kan. Met afsluiting van een deel van de MTB-route op de Sallandse Heuvelrug en het aangeven van een alternatief traject.

Daarnaast zijn in het natuurgebied bij Holten extra zandplekken gemaakt, meldt Staatsbosbeheer. ,,Daarmee is het leefgebied uitgebreid. Niet alleen voor de zandhagedis maar ook veel insecten genieten hier van. Door de extra zandplekken hopen we dat er minder zandhagedissen de MTB-routes opzoeken en er minder overreden worden.’’

Beleven

De huidige ‘track’ definitief afsluiten is voor de natuurbeheerder geen logische optie. Tijdelijke afsluiting vindt ze beter. ,,We kennen MTB’ers ook als liefhebber van de natuur en dat ze genieten van de natuur waarin ze hun sport beleven.’’

Staatsbosbeheer hoopt dat de mountainbikers de alternatieve ‘zomerroute’ gaan gebruiken, zegt ze op haar website.

Bekijk hieronder op YouTube een video van bioloog Hilmar Derksen over de bijzondere zandhagedis:

Volledig scherm
© videostill YouTube

Deventer