Volledig scherm
Een zesjarig meisje werd op de oversteekplaats op de Welleweg geschept door een auto. © News United / Jan Willem Klein Horstman

Ooggetuige ongeluk met meisje (6) in Rijssen: Ik was helemaal kapot

Niets wijst er deze dinsdag op dat zich een dag eerder een drama heeft afgespeeld bij de rotonde ter hoogte van de Wijnand Zeeuwstraat. Wie goed kijkt, ziet alleen nog lichtgroene strepen op het wegdek van de Welleweg, aangebracht voor het uitgebreide onderzoek dat de politie er deed. 

Een meisje van 6 jaar dat maandagmiddag even na drie uur lopend uit school kwam, werd op het zebrapad geschept door een 83-jarige plaatsgenoot in zijn auto. Zij raakte levensgevaarlijk gewond en werd naar het ziekenhuis in Enschede overgebracht. Hoe het nu met haar gaat, wordt via officiële kanalen niet naar buiten gebracht. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval en kan nog niets zeggen over de oorzaak.

Een 85-jarige Rijssense, die niet met haar naam in de krant wil, zag het ongeluk vanuit haar woning gebeuren. „Ik stond net met een kop koffie in de hand voor het raam naar de sneeuw te kijken toen het meisje hier huppelend langs­kwam”, vertelt zij een dag later. „Ze liep over het zebrapad en halverwege gebeurde het. Ik schrok me kapot en sloeg mijn handen voor de ogen. Ze lag onder de auto die daar aan de overkant tot stilstand kwam. Mensen op straat hebben het alarmnummer gebeld. Ik was helemaal kapot, maar ben wel even naar buiten gegaan. De ambulance en politie waren er gelukkig snel. Mijn broers belden en merkten dat ik helemaal overstuur was. Daarom ben ik gisteravond bij hen koffie gaan drinken, om mijn verhaal te vertellen. Ja, ik heb later ook gehuild.”

Wachten

De ooggetuige weet niet hoe het komt dat de automobilist de leerlinge van de Willem-Alexanderschool niet zag. „Ze rijden hier vaak veel te hard maar hij kwam van de kant van de rotonde en reed rustiger. Ik zie vaak dat kinderen netjes staan te wachten voor het zebrapad en dat het vaak heel lang duurt voor een automobilist stopt. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, weet ik niet. De automobilist heb ik niet gesproken, maar ik zag dat de vrouw die bij hem in de auto zat, hard huilde.”

Haar overbuurvrouw is nog zo onder de indruk van het ongeval dat ze geen woord kan uitbrengen. Tranen komen. Haar dochters vertellen dat zij er bij is geweest, maar dat ze verder niets weten. Ook niet hoe het met het meisje is. „We hoorden dat ze in slaap wordt gehouden, in Nijmegen.”

Bij de rotonde komt een juf met kinderen terug van de gymles en steken via het zebrapad de Prins Frederik Hendrikstraat over. Automobilisten stoppen keurig. Op deze plek werd bijna vier jaar geleden ook een jong meisje aangereden, op de fiets. Bij woonzorgcentrum de Wellehof komen deelnemers van de computercursus naar buiten. „We hebben het net over het ongeluk gehad. Echt triest, maar niemand weet er het fijne van.” 

Wethouder: ‘Aanpassing weginrichting is voorbarig’
De politie registreerde de afgelopen jaren drie ongevallen met blikschade op de Welleweg bij de rotonde in Rijssen. In 2014 vielen er twee gewonden, waaronder een meisje dat op de fiets werd aangereden. In 2010 overleed een 77-jarige Rijssenaar na een aanrijding met een auto op de rotonde. Wethouder Jan Aanstoot ziet nog geen aanleiding om de verkeerssituatie aan te passen naar aanleiding van het ongeluk van maandag. „Dat is ook niet gebeurd na de eerdere ongelukken. Het is ongelofelijk triest dat dit is gebeurd, dat gun je niemand”, zegt hij. „De automobilist heeft het kind niet gezien. Twee andere kinderen zijn op tijd teruggesprongen. Het lijkt op een treurige samenloop van omstandigheden. Maar elk ongeval is er een te veel. Ons medeleven gaat uit naar het slachtoffer en haar familie en we hopen dat ze goed herstelt.” „We doen samen met de politie uitgebreid onderzoek. Mogelijk heeft de zon een rol gespeeld, dat wordt ook onderzocht. De andere ongevallen op die plek hadden niets te maken met een zebrapad, dus stellen dat de inrichting van de weg mede debet is aan het ongeluk, is echt voorbarig.”

Deventer