LOCHEM Irna Wagenvoort(bruine jas) en Anke Leuks (bestuurssecretaris) op de plek van het voormalige paasvuur in Klein Dochteren
Volledig scherm
LOCHEM Irna Wagenvoort(bruine jas) en Anke Leuks (bestuurssecretaris) op de plek van het voormalige paasvuur in Klein Dochteren © Arjan Gotink

Paasvuren sneuvelen door strengere regels

Er komt dit jaar geen paasvuur in de buurtschap Klein Dochteren bij Lochem. De bestuurders van de buurtvereniging vinden de risico’s te groot en stoppen met een traditie van tientallen jaren. Zij zijn niet de enige. Organisatoren in Brummen en Goor stoppen ook met de vuren.

Elk jaar met Pasen vergaapt het publiek zich met bijna vijfhonderd bezoekers aan het paasvuur bij de Kelhoutsweg, net buiten Lochem. Niet alleen de bewoners van de buurtschap, maar ook inwoners van de stad Lochem en recreanten van vakantiepark Ruighenrode zoeken dan trouw de gezellige traditie op die zo wordt gewaardeerd in Salland en de Achterhoek. Maar vanaf dit jaar gebeurt dat niet meer. De organisator, buurtvereniging Klein Dochteren, vindt het niet meer verantwoord.

,,Het is een lastige afweging, maar de angst voor ongelukken wordt ons te groot’’, zegt voorzitter Irna Wagenvoort. Het gaat niet enkel om het paasvuur, maar ook om alle zorgen voor het evenement rondom deze traditie. ,,We lopen altijd met een fakkeloptocht over de drukke Zutphenseweg naar het vuur zelf. Met de synthetische kleding van nu vind ik dat wij als vereniging een te groot risico lopen voor ongelukken. Tegenwoordig is men veel mondiger. Er hoeft maar iets te gebeuren en je hebt een claim aan je broek hangen.’’

Overvloed aan risico's

Ook moet de buurtvereniging steeds meer andere veiligheidsmaatregelen nemen om het welzijn van de bezoekers te garanderen. Brandblussers, emmers water en blusdekens moeten in overvloed aanwezig zijn. Daarnaast moeten organisatoren borden plaatsen om de verkeerssnelheid en het parkeren te regelen. Ook moeten verkeersregelaars zorgen voor een veilige oversteek bij de Zutphenseweg.

,,Het is een erg drukke weg’’, weet Wagenvoort. ,,Twee jaar geleden gebeurde er bijna een ongeluk. Dat staat nog steeds op ons netvlies. Toen begonnen we te twijfelen of we dit nog moesten blijven organiseren. Met zoveel bezoekers dragen we wel een erg grote verantwoordelijkheid.’’

De bijna-catastrofe met het enorme vreugdevuur op het strand van Scheveningen tijdens oud en nieuw, ‘bevestigde’ bij het bestuur van de buurtvereniging de juistheid van het voornemen om te stoppen. ,,Er hoeft maar even een rare wind te staan en je hebt al een vonkenregen’’, zegt Wagenvoort. ,,Je gaat dan het belang van het in ere houden van een traditie afwegen tegen het risico dat je als vereniging loopt. Want met de vergunningen van nu dekken de gemeenten zich volledig in en ben je als organisator volledig aansprakelijk.’’

Quote

Met de vergunnin­gen van nu dekken de gemeenten zich in en ben je als organisa­tor volledig aansprake­lijk

Irna Wagenvoort, Voorzitter buurtvereniging Klein Dochteren

Deze buurtvereniging is niet de enige die stopt. Er is een kleine trend bij organisatoren die er in de Achterhoek de brui aan geven. Ook in Brummen en Goor gaat het paasvuur niet door. Het Brummense restaurant De Vroolijke Frans kreeg vorig jaar al geen vergunning meer van de gemeente voor een groot paasvuur. ,,We kregen nog wel toestemming om een bultje van maximaal 100 kuub in de brand te steken’’, mopperde mede-eigenaar Theo van Enckevort destijds. ,,Maar dat is een opgewaardeerd kampvuur.’’ En daar doet Enckevort niet aan. 

In Goor gaat het vuur dit jaar voor het eerst niet door. Het paasvuur moet daar sowieso verhuizen vanwege bouwwerkzaamheden op de oude locatie. Maar de nieuwe plek is dichter bij een woonwijk. En daar horen strengere veiligheidseisen bij.

De gemeente eist dat de organisator, stichting Loer, voldoende mensen inzet die ‘vliegvuur’ kunnen volgen en blussen. Eventuele schade zal volledig verhaald worden op de stichting. ,,Niet te doen’’, zegt voorzitter Harrie Smit in de krant Tubantia.

Gemeenten scherpen de regels aan, na de discussie van vorig jaar over de vervuiling en overlast van de paasvuren voor de Randstad. Zo stelt gemeente Lochem dit jaar een maximum in voor het aantal paasvuren. Er zijn veertien organisaties die toestemming kunnen krijgen.

Het paasvuur in 2012 in Espelo. Nog altijd de hoogste ooit ter wereld. De stapel was 45,98 meter hoog.
Volledig scherm
Het paasvuur in 2012 in Espelo. Nog altijd de hoogste ooit ter wereld. De stapel was 45,98 meter hoog. © Koen Verheijden

Verkiezingsthema

Dit thema wordt ook door politieke partijen gebruikt om zich te onderscheiden in de aanloop naar de provinciale verkiezingen in maart. Het is weinig verrassend dat de Overijsselse fractie van Partij voor de Dieren (PvdD) tegen de paasvuren is. Deze partij is doorgaans altijd kritisch op gebruiken en bedrijven die het milieu belasten. 

Maar dit jaar pleit ook de ChristenUnie in Overijssel voor een verbod. En dat terwijl juist deze partij veel hecht aan het behouden van tradities. Deze verandering zullen de Sallandse recordhouders in Espelo van het hoogste paasvuur (45,98 meter) ooit, in ieder geval niet waarderen.  

In Klein Dochteren gaan ondertussen stemmen op om het paasvuur vanaf volgend jaar nieuw leven in te blazen. Klootschietvereniging Klein Dochteren overweegt om de organisatie van het paasvuur over te nemen. ,,We vinden het jammer als deze traditie verloren gaat,’’ zegt voorzitter Diny Beumer. ,,We beseffen wel dat het veel werk is. Een geschikt stuk grond in de buurt van ons clubgebouw hebben we nog niet op het oog. Bovendien vragen we ons af hoe de buurt reageert op rookoverlast. Dit jaar lukt het ons zeker niet meer en volgend jaar moeten we nog maar eens kijken.’’

Strengere regels

Organisatoren in Barchem, Epse, Eefde, Exel, Gorssel, Harfsen, Nettelhorst, Laren, Almen en Zwiep hebben dit jaar voor 21 april een vergunning bij de gemeente Lochem aangevraagd. Als zij die krijgen moeten ze zich dit jaar aan strengere regels houden.

Sinds 1 november 2018 heeft de gemeente deze nieuwe regels officieel ingevoerd. De diameter van een paasvuur mag maximaal zeven meter bedragen en de bult mag niet hoger zijn dan zes meter. De afstand tot de bebouwde kom en natuur moet minimaal 150 meter bedragen. De gemeente schrijft ook voor dat onder bepaalde omstandigheden het vuur niet mag worden ontstoken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij windkracht vijf of hoger. Ook bij extreme droogte (code oranje of rood) mag de stapel niet branden. Publiek moet minstens op zeven meter afstand blijven. Om uiterlijk middernacht moeten bezoekers het terrein hebben verlaten. De organisatoren kunnen dan nog niet naar huis. Zij moeten er op toezien dat het vuur veilig kan uitbranden. Ook zijn ze er voor verantwoordelijk dat de asresten binnen uiterlijk twee weken naar een afvalbrengpunt worden afgevoerd.

Deventer