Volledig scherm
Paspoort. © ANP

Rijssen-Holten brengt paspoort bij mensen thuis

Voor net geen vijf euro laat de gemeente Rijssen-Holten vanaf volgend jaar reisdocumenten thuis bezorgen bij haar inwoners. Dat scheelt een tweede gang naar het gemeentehuis.

Burgemeester en wethouders zien het laten thuisbezorgen van reisdocumenten (paspoorten en id-bewijzen) als extra dienstverlening aan de burger. En dat mag kennelijk wat kosten, want de nieuwe werkwijze is niet kostendekkend.

Voor het thuisbezorgen van reisdocumenten moet een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf in de arm worden genomen om mogelijke fraude zoveel mogelijk uit te sluiten. B en W kiezen - voorlopig voor één jaar - voor Dynasure, omdat die bezorgdienst al werkt voor meerdere gemeenten en kan bogen op ruime ervaring. Dynasure bezorgt al gehandicaptenparkeerkaarten bij de mensen thuis.

Kosten

Aan de nieuwe service hangt wel een prijskaartje voor de gemeente. Indien alle reisdocumenten voortaan gratis zouden worden thuisbezorgd, kost dat de gemeente 11,91 euro per document. Bij de keuzevrijheid - afhalen of bezorgen - zijn de kosten voor de gemeente 12,46 euro.

B en W kiezen voor een eigen bijdrage van 4,95 euro, waardoor de kosten voor de gemeente beperkt blijven tot 8,06 euro.  De bedragen komen voort uit de offerte die Dynasure heeft gedaan. Hoewel ambtenaren van burgerzaken geen baliehandelingen meer hoeven te verrichten als de reisdocumenten worden bezorgd, moeten er wel andere handelingen worden verricht, zoals het verpakken van de reisdocumenten en het printen van de etiketten met de adressen.

10 procent

Onderzoek van Dynasure heeft uitgewezen dat bij een eigen bijdrage van 4,95 euro ongeveer 10 procent van de aanvragers het reisdocument thuis laat bezorgen. De gemeente heeft uitgerekend dat er in de periode 2019-2024 sprake is van een sterke afname van aanvragen voor reisdocumenten, omdat als gevolg van de nieuwe wet  sinds 2014 een paspoort voor personen van 18 jaar en ouder tien jaar geldig is in plaats van vijf jaar.  Wie nog een ouder paspoort heeft zal nog één keer ‘vervroegd’ moeten vernieuwen.

Thuisbezorging

Over vier jaar gerekend (2019-2022) zullen er ruim 8600 reisdocumenten worden aangevraagd, waarvan er ruim 860 zullen worden thuisbezorgd. Voor de gemeente betekent dit bijna 7000 euro aan kosten.  Mogelijk komt daar nog 4600 euro bij voor de kosten om gegevens uit te wisselen tussen twee systemen.

Het bezorgen van het reisdocument heeft plaats in tijdsblokken van vier uur van maandag tot en met zaterdag, waarbij de inwoner online of telefonisch een afspraak kan maken over het tijdstip van bezorging. Het document moet  aan de juiste persoon worden uitgereikt vanwege gezichtsherkenning. 

Deventer