Volledig scherm
CDA-wethouder Roland Cornelissen hijst de regenboogvlag in zijn voortuin, de gemeente Rijssen-Holten doet dit niet © Emiel Muijderman

Wethouder hijst regenboogvlag; zijn gemeente Rijssen-Holten niet

De gemeente Rijssen-Holten mag dan op 'Coming Out-day' de regenboogvlag niet hijsen; CDA-wethouder Roland Cornelissen deed dat woensdagmorgen wel. In zijn eigen tuin in Holten. Even verderop deden  vmbo-directeurJeroen de Ruiter en leerlingen van scholengemeenschap De Waerdenborch hetzelfde op verzoek van D66.

De regenboogvlag is het symbool van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. En dat ligt gevoelig in het christelijke Rijssen-Holten. Zo weigert de gemeente de regenboogvlag te hijsen, terwijl die in andere Twentse gemeenten wel degelijk wappert. Rijssen-Holten houdt zich aan het 'vlagprotocol', luidt de officiële verklaring.

Wethouder en CDA-lijsttrekker Roland Cornelissen vaart zijn eigen koers en hees daarom de vlag bij hem thuis in Holten. Hij werd geïnspireerd door het regenboogsymposium van de provincie Overijssel. „Ik heb daar de vlag gekregen. Bovendien staat het CDA voor een samenleving waarbij iedereen betrokken en waarin iedereen gelijk is, ook homo's en lesbiennes. Het CDA kent ook homoseksuele bewindslieden”, aldus Cornelissen. „Aan de andere kant is het CDA voor vrijheid van godsdienst. We respecteren dus ook de mening van anderen die de vlag niet willen hijsen.”

D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman deed tevergeefs een oproep aan de gemeente om de regenboogvlag te hijsen. Zijn oproep aan scholen in Rijssen-Holten om de vlag te hijsen deed ook stof opwaaien. Alleen scholengemeenschap De Waerdenborch bleek uiteindelijk bereid om woensdagmorgen de vlag te hijsen. De Regenboogschool hees haar eigen regenboogvlag.

Volledig scherm
HOLTEN - Bij De Waerdenborch wordt de regenboogvlag gehesen voor Coming out day door Jeroen de Ruiter (directeur VMBO), Maik Verhoef (12) en Lizzy de Fretes (11). © Emiel Muijderman

Deventer