Volledig scherm
De verkoop van kavels op bedrijventerrein De Zegge VII wilde niet vlotten. In Heino staan 22 bedrijven te trappelen om uit te breiden. © Gerard Vrakking

22 bedrijven staan al klaar voor
uitbreiding op bedrijvenpark Heino

Ruim twintig ondernemingen uit Raalte en verre omgeving staan klaar om met nieuwbouw, uitbreiding of een extra vestiging aan de slag te gaan op het bedrijvenpark van Heino. De gemeenteraad  van Raalte geeft over twee weken een klap op het voorstel om daarmee van start te gaan.

Het bedrijventerrein in de kern van Raalte wordt met zo'n 3,5 hectare uitgebreid. Dat kon alleen geregeld worden door een even groot gebied binnen de gemeente dat daarvoor bestemd was, op te geven. Dat gebeurt op De Zegge VII in Raalte zelf. Daar  vloeit volgens de verschillende ondernemersverenigingen in Raalte echter geen bloed uit omdat er geen bedrijven zouden zijn die daar uit willen breiden.

Daarom stemde ook het gemeentelijk samenwerkingsverband West-Overijssel met het uitbreidingsplan in Heino in. Door de beschikbare bouwgrond te verplaatsen van De Zegge naar bedrijvenpark Heino, wordt de positie van de andere gemeenten niet ondermijnd. Het gezamenlijke aanbod is op dit moment groter dan de voorspelde vraag. Als Raalte extra bouwgrond ter beschikking zou krijgen, zouden de omliggende gemeentes daar de dupe van worden.   

Formaliteit

De gemeenteraad moet nu tijdens de vergadering van 19 september groen licht geven voor het beschikbaar stellen van 100.000 euro om de voorbereidingen van de uitbreiding te bekostigen. Dat lijkt een formaliteit, zo blijkt uit gesprekken tussen ondernemers en de politieke partijen in Raalte.

Voorzitter Bram Steijn van ondernemersvereniging Heino Aktief staan er op dit moment 22 bedrijven te trappelen om in Heino te beginnen of uit te gaan breiden. ,,Niet al deze bedrijven zullen groen licht van hun bank krijgen, maar daar achter staan alweer andere bedrijven op de wachtlijst.”

Steijn is blij met de nieuwe mogelijkheden die er nu zijn in Heino. ,,Iedereen roept dat we er nu voor moeten gaan. Dat is goed voor de werkgelegenheid en de leefbaarheid, maar ook op sociaal gebied. Die bedrijven gaan hier bijvoorbeeld ook clubs sponsoren.”

Bestuurslid Erik Beekman van de Kring Raalter Werkgevers zegt dat het plan voor Heino breed gedragen wordt door ondernemers in de hele gemeente. ,,Dit is goed voor het dorp en dus voor de gemeente Raalte.”

4,5 miljoen euro 

In het voorstel dat het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voorlegt, staat wel dat de verschuiving van bedrijvengrond zo'n 700.000 euro meer kost dan wanneer De Zegge VII wordt volgebouwd. De kosten van de grondexpoitatie voor het niet verder bebouwen van De Zegge kan voor Raalte zelfs oplopen tot 4,5 miljoen euro. De gemeente kocht tijdens de crisis een deel van de grond op het bedrijventerrein aan. 

Volgens Steijn valt er wel het nodige af te dingen op de extra kosten die de verschuiving met zich meebrengt. ,,Die kosten zouden toch al gemaakt zijn, dus het is in onze ogen niet terecht dat dat aan dit voorstel gekoppeld wordt.”   

Salland