Volledig scherm
PREMIUM
Anne Marijke Lindeijer van de Historische Vereniging Wijhe, die de eerste editie van de Wiehese Dorpsquiz organiseerde. © FOTO HISSINK

‘Activiteiten die verbinden in Wijhe verdienen een steuntje in de rug’

Dorpsfeesten en andere sociale initiatieven zijn goed voor de samenhang binnen datzelfde dorp. Daarom stelt de gemeente Olst-Wijhe sinds 2017 een zogeheten leefbaarheidsbudget beschikbaar. De eerste bevindingen zijn positief, en er is nog budget voor meer aanvragen.

Het was Bas de Weerd van de Kulturele Evenementen Wijhe die destijds de noodklok luidde. Zijn grief kwam erop neer dat organisatoren steeds meer zouden betalen voor diensten van de gemeente, terwijl die de subsidiekraan steeds verder dichtdraaide. Hij is dan ook blij met de komst van het leefbaarheidsbudget. Zelf maakte hij ook gebruik van de subsidieregeling voor het 25-jarig jubileumfeest van zijn stichting afgelopen jaar. ,,Het is goed dat de gemeente heeft ingezien dat dit soort initiatieven gesteund moeten worden. Daarmee is de eerste stap gezet. De aanvraag moet natuurlijk wel nog ingediend en goedgekeurd worden, dus wat dat betreft is het niet per se makkelijker geworden. Ik weet ook niet op de gemeente nu sneller goedkeurt.”

Salland