Volledig scherm
Toneelvereniging Herman Heijermans in Olst heeft voldoende leden, maar tot op heden voelt niemand zich geroepen het bestuur te komen versterken. © Archieffoto Ronald Hissink.

Alleen gezamenlijk aanpak kan clubs in Olst-Wijhe verder helpen

Met een chronisch vrijwilligerstekort kampende verenigingen en organisaties in Olst-Wijhe moeten alle zeilen bijzetten om de boel draaiende te houden. ,,Er zijn voldoende mensen die zich projectmatig voor de vereniging willen inzetten. Het is lastig structurele functies ingevuld te krijgen”, schetst interim-voorzitter Geke Wichems van sportvereniging Wijhe ’92 het probleem.

Voor bestuursfuncties zijn leden amper te porren, maar ook het vinden van leidinggevenden voor voetbal- en handbalteams gaat volgens Wichems zeer moeizaam. Hij heeft er vertrouwen in dat het ‘talentenplan’ van Wijhe ‘92 op termijn wel extra vrijwilligers oplevert.  ,,Wij vragen alle leden wat hun talenten zijn en waarmee zij hun club zouden kunnen helpen. Vrijwilligerswerk is vrijwillig maar niet vrijblijvend.”

De 1100 leden tellende Wijhese sportclub heeft ondanks het vrijwilligersprobleem bijvoorbeeld nog geen trainingen hoeven schrappen.  ,,Bij het zoeken naar oplossingen komt het altijd wel weer op dezelfde groep mensen neer”, verzucht Wichems.  ,,We moeten dingen zien te bedenken waardoor we in de gemeente beter kunnen samenwerken. Waarom zou elke vereniging of organisatie zelf het wiel moeten uitvinden?” De gemeente ziet dit ook zo. Zij hoopt met vijf zogeheten ‘proeftuinen’ (zie kader) een goed beeld te krijgen hoe verenigingen en organisaties het beste ondersteund kunnen worden.

Te druk

Toneelvereniging Herman Heijermans in Olst is naarstig op zoek naar een secretaris en een opvolger voor de huidige penningmeester. Volgens voorzitter Gerton van de Kamp is het heel moeilijk nieuwe bestuursleden te vinden. ,,De mensen zijn tegenwoordig zo druk, dat het erg lastig is vol voor het verenigingsleven te gaan. De taken van de secretaris verdelen we over de bestuursleden, maar dit kun je niet heel lang volhouden.”

De toneelvereniging telt nu 28 volwassen leden en veertig jeugdleden uit onder meer Zwolle, Deventer, Raalte en Olst. ,,De oudere leden zeggen: ‘wij hebben in het verleden al bestuursfuncties vervuld’ en de jonge mensen geven aan dat ze al te druk zijn met andere activiteiten. Dan moet je het hebben van de middengroep van leden tussen pakweg dertig en zestig jaar, maar die is bij ons relatief klein.”

Penningmeester

Van de Kamp vindt het ‘moeilijk in te schatten’ wat hij van de proeftuinen moet verwachten.  ,,Een van de ideeën is de rol van penningmeester anders in te vullen, zeg maar uit te besteden. Het is de vraag of we de kosten daarvan kunnen dragen. Als dit mogelijk is, kan dit zeker een oplossing zijn.”

Sportclub Overwetering In Olst worstelt ook met een vrijwilligerstekort, beaamt voorzitter Ferco van Breukelen. ,,Het begint wel te schuren en te piepen.”  Concreet gevolg van het vrijwilligersgebrek is dat de kantine van de 700 leden grote voetbal- en handbalvereniging op maandag en woensdag gesloten is. Op dinsdag is de kantine eens in de twee weken bemand wanneer er wordt gekaart.

Van Breukelen ziet er geen heil in leden te verplichten tot vrijwilligerswerk: ,,Je wilt niet dat mensen met tegenzin iets doen. Wij proberen ze vanuit positiviteit te overtuigen van het belang samen de schouders eronder te zetten.” De proeftuinen-aanpak vindt hij een goede zaak.   

Olst-Wijhe trekt 35.000 euro uit

Kom tot één interactieve, digitale agenda (site, red.) waarop verenigingen en organisaties in Olst-Wijhe kunnen zien welke activiteiten gepland zijn en waarbij anderen eventueel kunnen aansluiten. Zo’n site is ook handig voor burgers. Om de site aantrekkelijk en actueel te houden, is een professionele kracht nodig. Deze digitale agenda is een van de vijf zogeheten ‘proeftuinen’ waarin de gemeente eenmalig 35.000 euro steekt.

Een tweede proeftuin heeft betrekking op het SPOC (sport, onderwijs en cultuur)-park in Wijhe. ,,De vraag is hoe kun je veel beter profiteren van elkaars kennis, vaardigheden en professionaliteit. Neem als voorbeeld leegstaande leslokalen. Die zou je kunnen gebruiken voor activiteiten van gehandicapte sporters onder leiding van sportdocenten of begeleiders”, zegt Jack Nuissl. 

Nuissl is één van de opstellers van het manifest ‘Nood luid onze klok’, de noodkreet die een groot aantal verenigingen en organisaties in Olst-Wijhe afgelopen voorjaar uitte over het nijpend gebrek aan vrijwilligers. Nuissl is lid van de in het leven geroepen manifestgroep.

Salland