Samen met twee andere 'juryleden’ inspecteert Anita Beenen (midden) het trapje in ‘De Koning’.
Volledig scherm
Samen met twee andere 'juryleden’ inspecteert Anita Beenen (midden) het trapje in ‘De Koning’. © Ronny te Wechel

Altijd obstakels, maar helpende winkelier maakt veel goed

Een sporttas op de grond, een toonbank waar je niet overheen kan kijken, een rek met snuisterijen voor de etalage: allemaal ogenschijnlijk onschuldige zaken waar mensen met een beperking veel last van kunnen hebben. In Wijhe werden zaterdag winkels getest op hun toegankelijkheid. ,,Dat afstapje midden in mijn winkel zal niet helpen.”

Heidi Koning heeft midden in het hart van Wijhe een schattig winkeltje met koffie- en theespecialiteiten en allerlei lekkernijen. De bodem onder haar zaak De Koning aan de Langstraat loopt schuin af, waardoor er na enkele meters een trapje naar het achterste deel van de zaak leidt.

Als Koning hoort dat vandaag de meest gehandicapten-vriendelijke winkel van Wijhe  een oorkonde krijgt, gaat ze er vanuit dat ze die niet gaat winnen. ,,Het is een mooi pand en aan dat trapje kan ik niks veranderen, maar met zo'n obstakel  zal ik niet winnen.”

Behulpzaam

Dat is volgens Anita Beenen nog helemaal niet gezegd. De Wijhense is blind en doet vandaag met een aantal andere mensen met een beperking mee aan de winkeltest. Vijftien winkels in hartje Wijhe worden beoordeeld op toegankelijkheid, parkeermogelijkheden voor de deur en behulpzaamheid. ,,U heeft mij gewaarschuwd voor het trapje en u bent heel benaderbaar en behulpzaam. Dat is ook belangrijk”, zegt Beenen tegen Koning. 

Dat neemt niet weg dat de gemiddelde winkelstraat nog vol zit met lastige obstakels voor mensen met een beperking. Al tijdens de briefing voorafgaand aan het rondje door Wijhe vliegen de voorbeelden over tafel. 

Er wordt melding gemaakt van een sportkamp waarbij de deelnemers hun tas in een grote ruimte op de grond lieten vallen: hoe moet een blinde die zien? Of de verlaagde toonbank voor rolstoelers, waar iemand dan zijn boodschappentas opzet. Wat dacht u van de gehandicaptenparkeerplaats, die vol met fietsen wordt gezet, zélfs door de brandweer. Het schuine opritje naar de winkeldeur, waardoor een rolstoeler die zijn boodschappen op zijn schoot heeft gelegd daar allemaal van afschuiven als hij weer naar buiten gaat.

Verhoogde stoep

En zo moet er in Wijhe binnenkort nog melding gemaakt worden van de te hoge stoep. Die was speciaal aangelegd om rolstoelen makkelijk in de bus te krijgen, maar nu de bushalte is opgeheven, is die stoep een waar obstakel geworden. 

Aan de test in Wijhe deden gehandicapten in alle soorten en maten mee. Behalve de blinde Anita Beenen onderwierpen ook mensen in rolstoel, met een rollator of met een verstandelijke beperking de winkeliers aan  de strenge keuring. Sytze Schippers van de Primera weet dat zijn zaak niet perfect is. ,,Maar we houden er wel heel bewust rekening me, bijvoorbeeld door niet teveel spullen in de gangpaden op de grond te zetten.”

Veel bekenden

Hij bekent meteen dat dat met drukke koopdagen die er aan staan te komen, niet altijd zal gaan lukken. ,,Maar het is een dorp, dus ik ken veel mensen, ook die met een beperking. Ik weet wat ze mankeert en ik ben er zo bij om ze te helpen.”

Na veel wikken en wegen (,,De meeste winkeliers zijn van goede wil”), werd de DA Drogist uitgeroepen tot de winnaar van de dag. Anita Beenen: ,,Goed toegankelijk, brede gangpaden, maar het allerbelangrijkste was het personeel dat meteen klaar staat om je te helpen.” 

  1. Jonge diendertjes zetten Raalte op stelten in politieskelter: ‘Een echte agent maakte zelfs een foto’
    PREMIUM
    VIDEO

    Jonge diender­tjes zetten Raalte op stelten in polities­kel­ter: ‘Een echte agent maakte zelfs een foto’

    Overal in de buurt hoor je de toeters en sirenes en als je niet op de snelheid past word je misschien wel op de bon geslingerd door deze jongens. Neefjes Daan Haarsman (11), Ole IJsseldijk (9) en Jens IJsseldijk (11) hebben samen met hun opa Joop een skelter omgebouwd tot politiewagen. De skelter, voorzien van knipperlichten, sirenes en een accu, trekt veel bekijks. Zelfs van echte politieagenten.

Salland