Volledig scherm
Een jeugdhulpverlener helpt een jongen met zijn dagschema. © ANP XTRA

'Belevingscircuit' laat voelen wat autisme is

Chaos in het hoofd, totaal geen overzicht hebben en met moeite onderlinge verbanden kunnen leggen. Het zijn beperkingen waar mensen met autisme iedere minuut in hun leven te maken mee hebben. 

Voor mensen zonder autisme is het onnatuurlijk, soms ergerlijk. Maar het opent wel hun ogen. Een avond lang voelen waarmee een autist te maken heeft. Dat is het doel van het Autisme Belevings Circuit (ABC)

Op 26 februari wordt in het Huis voor Cultuur en Bestuur (Nijverdal), op 6 maart in het Holstohuus (Olst) en op 13 maart bij Elckerlyc in Luttenberg, zo'n avond gehouden. De avond begint steeds om 19.30 uur en kosten bedragen 5 euro. Het wordt georganiseerd door Stichting Evenmens vanuit Oase (Ouders Autisme Steunen Elkaar). Via tien korte opdrachten brengt het ABC geïnteresseerden in de gevoelswereld van autisme: horen, zien, ruiken, voelen en proeven. 

 1. Woningbouwcorporaties willen huurhuizen verduurzamen in plaats van belasting betalen

  Woningbouw­cor­po­ra­ties willen huurhuizen verduurza­men in plaats van belasting betalen

  Woningbouwcorporaties uit de wijde regio hebben in Den Haag geprotesteerd tegen de Verhuurdersheffing. De belasting die het Rijk heft over sociale woningen steken de verhuurders liever in verduurzaming van hun huizen en het om laag brengen van woonlasten van hun huurders. Alleen al in de Stedendriehoek gaat het om 71 miljoen dat geinvesteerd zou kunnen worden in de komende twee jaar. Ook corporaties uit Salland en Zwolle zijn naar Den Haag afgereisd om de eigen plannen te presenteren.
 2. Rechercheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’
  PREMIUM
  video

  Recher­cheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’

  Henrieke Schoonekamp (39) schrijft over de soms inktzwarte schaduwzijde van haar werk als forensisch rechercheur bij de politie in Oost-Nederland. Daarmee raakt ze bij veel mensen een gevoelige snaar. Twintig verhalen zijn nu gebundeld in het boekje Ontsporen, voorlopig alleen voor intern gebruik. ,,De verhalen gaan over wie ik was en wat ik het liefste deed en weer zou doen. Dat is best pijnlijk.’’

Salland