Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Rick Mellink

Beloning van 250 euro voor verenigingen die zwerfvuil langs IJssel opruimen

Sport- en cultuurverenigingen in de gemeenten Olst-Wijhe, Deventer, Kampen en Zwolle kunnen met opruimacties langs de IJssel hun clubkas spekken. Een ochtend zwerfvuil ruimen, levert elke club een bedrag van 250 euro op. Per gemeente is er plaats voor vijf deelnemende verenigingen.

De schoonmaakactie langs de IJssel op het grondgebied van Olst-Wijhe en Kampen is op zaterdagochtend 26 oktober en in Deventer en Zwolle heeft deze plaats op zaterdag 2 november. Elke vereniging krijgt een oevergedeelte van één of twee kilometer toegewezen om afvalvrij te maken. Belangstellende verenigingen kunnen zich tot en met 14 oktober aanmelden. 

Plasticsoep

Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de IJssel maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. Daarom sluiten Zwolle, Deventer, Olst-Wijhe en Kampen zich aan bij het riviernetwerk Schone IJssel: in heel Overijssel en Gelderland maken verenigingen de oevers van de IJssel schoon. De opruimacties langs de IJssel worden mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel en zijn een samenwerking met Platform Schone IJssel 2.0.

De opruimacties langs de rivier zijn onderdeel van ‘Schone Rivieren’, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. In het voorjaar van 2020 gaan de eerste ‘citizen scientists’ op pad gaan langs de IJssel. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

Salland