Vogelvluchtimpressie van de toekomstige wijk Olstergaard in Olst. Hoe de woningen er uiteindelijk uit komen te zien, bepalen de toekomstige bewoners.
Volledig scherm
Vogelvluchtimpressie van de toekomstige wijk Olstergaard in Olst. Hoe de woningen er uiteindelijk uit komen te zien, bepalen de toekomstige bewoners. © Ontwerp SVP architectuur en stedenbouw, Adviesbureau Haver Droeze, Ecogroen advies & ingenieursbureau in opdracht van de gemeente Olst-Wijhe.

Bijzonder project Olstergaard in Olst spreekt jong en oud aan

Gert-Jan Oosting (29) uit Groningen en Eelke Visser (32) uit Utrecht willen graag duurzaam wonen en dan bij voorkeur in een tiny house. Deze maandagavond zijn zij in het Holstohus in Olst bij de presentatie van het definitieve plan voor de duurzame wijk Olstergaard.

,,Het is supermooi dat er in dit plan zoveel afwisseling is en dat er is gedacht aan veldbloemen en een voedselbos. Echt een mooi concept”, zegt Gert-Jan. ,,We willen zelfvoorzienend zijn en ik vind het belangrijk dat er een soort community-gevoel ontstaat tussen de bewoners”, zegt zijn vriendin. 

Iemand die net als het jonge stel betrokken is bij een tiny houses-initiatief in Amersfoort wees hen op het project in Olst. Volgens Visser is de kans ‘meer dan tiny’ dat zij en haar vriend daadwerkelijk gaan voor een kavel in het plan Olstergaard.

Veel belangstelling voor de presentatie van het definitieve plan voor de bijzondere wijk Olstergaard in het Holstohus.
Volledig scherm
Veel belangstelling voor de presentatie van het definitieve plan voor de bijzondere wijk Olstergaard in het Holstohus. © Rudi Hofman

Ferri ter Beek (69) en zijn vrouw Heleen Hendriks (65) zijn ook enthousiast. Zij wonen sinds vijf jaar in een geschakelde bungalow op de Bongerd in Olst en hebben samen een verleden in het Noordenbergkwartier in Deventer.  

Energieneutraal

,,We staan op het punt onze woning uit de jaren tachtig te verduurzamen, maar hier (in Olstergaard, red.) zou je kunnen instappen in een woning die helemaal energieneutraal is”, zegt Ter Beek. ,,We willen ook wel iets kleiner gaan wonen. De differentiatie in de bouw in dit plan is natuurlijk heel erg leuk.”

Net te laat

Heel graag hadden de zestigers van meet af aan meegepraat over de totstandkoming en invulling van de wijk. Hendriks: ,,We kwamen dit voorjaar terug van vakantie en waren net te laat om ons in te schrijven. Daardoor konden we niet aansluiten bij de bewonersgroep. Echt jammer was dat.” 

Van de groep ‘vroeg-inschrijvers’ hebben er momenteel circa 25 een bouwkavel gereserveerd, aldus gemeentelijk projectleider Aafke Kuiper. In het plan zijn 75 kavels ingetekend. Veertien zijn bestemd voor huurders van SallandWonen. Dit betekent dat er nog zo’n 35 kavels beschikbaar zijn. Die worden komend voorjaar verloot. De gemeenteraad moet het plan op 2 december nog wel goedkeuren.

Autoluw

Het plangebied Olstergaard ligt tussen de Jan Schamhartstraat en Vink en is 3,5 hectare. Belangrijke uitgangspunten zijn onder meer: duurzame woningen, een groene en duurzame inrichting van de openbare ruimte en een autoluwe wijk - parkeren aan de randen.

De kavelverdeling in het plan Olstergaard. Met in het midden een gezamenlijk wonenproject van acht appartementen, rechtsonder een zone met circa tien tiny houses en rechts in het middel een centrale parkeerplaats met zonnepanelen.
Volledig scherm
De kavelverdeling in het plan Olstergaard. Met in het midden een gezamenlijk wonenproject van acht appartementen, rechtsonder een zone met circa tien tiny houses en rechts in het middel een centrale parkeerplaats met zonnepanelen. © Rudi Hofman
  1. Wijhenaren Bjorn en Roland laten hun Chaosbiertjes los op Salland: ‘Een eigen brouwerij is onze ultieme droom’
    PREMIUM

    Wijhenaren Bjorn en Roland laten hun Chaosbier­tjes los op Salland: ‘Een eigen brouwerij is onze ultieme droom’

    De ideeën borrelen op in een schuur in Wijhe, genaamd Chaosplatz. Daar bedenken de hobbybrouwers Bjorn Schothuis (52) en Roland van Oene (54) de gekste biertjes. De schuur staat in Bjorns achtertuin en daar kunnen op kleine schaal de Chaosbieren worden gebrouwen. Maar niet genoeg om winkels en cafés te kunnen voorzien. Toch liggen de biertjes van Bjorn en Roland sinds een week in de schappen. Dankzij ‘huurbrouwer’ Huttenkloas in Albergen.

Salland