Volledig scherm
Hinnie Haverman bij zijn oud ijzer. Aan de Wolthaarsdijk ligt een berg van ongeveer vier miljoen kilo. © Gerard Vrakking (archief)

Binnen drie maanden moet Raalter metaalhandelaar Haverman vier miljoen kilo schroot opruimen

Metaalhandelaar Hinnie Haverman uit Raalte heeft van de rechtbank in Zwolle drie maanden de tijd gekregen om het terrein aan de Wolthaarsdijk te ontdoen van een slordige vier miljoen kilo schroot. Als het hem lukt het terrein voor 30 november schoon op te leveren, moet de gemeente Raalte hem financieel met 20.000 euro tegemoetkomen.

Haverman heeft het gemeentelijk terrein langs het Overijssels Kanaal al bijna dertig jaar in gebruik. De gemeente Raalte en Havermans Sallandse Metaalhandel liggen al bijna twee jaar met elkaar in de clinch over de reusachtige berg oud ijzer die hier ligt opgeslagen. Lange tijd gedoogde de gemeente de schroothoop, maar daar wil ze korte metten mee maken. Volgens de gemeente staan de huidige activiteiten op gespannen voet met de agrarische bestemming en spelen ook milieu-hygiënische redenen en veiligheidsoverwegingen een rol. 

Vergoeding

De metaalhandelaar weigerde het terrein zonder slag of stoot te verlaten en stapte naar de rechter. De herkansing die de rechter beide partijen aanvankelijk bood liep op niks uit, onder meer omdat Haverman een vergoeding van de gemeente op zijn plaats achtte. Volgens de oudijzerhandelaar zitten er behoorlijke kosten aan het inrichten van een nieuw terrein en is het niet meer dan billijk dat de gemeente daaraan een financieel steentje bijdraagt. Vanuit de gemeente werd hem eerder 10.000 euro geboden, maar dat wuifde hij weg.

Sleutels

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de gemeente Haverman een handreiking van 20.000 euro moet doen, maar dan moet het terrein wel voor de gestelde deadline opgeruimd en opgeleverd zijn. Uiterlijk 30 november moet de metaalhandelaar bovendien de sleutels van het terrein hebben overgedragen aan de gemeente Raalte. Ook moet Sallandse Metaalhandel binnen een week nog pakweg 1700 euro aan achterstallige huur betalen.

Verrassing

Het vonnis van de rechtbank in Zwolle kwam op een enigszins verrassend moment. De rechter zou eigenlijk medio juli al uitspraak doen, maar toen had ze meer tijd nodig. Het vonnis werd vervolgens uitgesteld tot 6 augustus, maar vorige week bleek  ook dit te kort dag voor de rechtbank om tot een oordeel te komen. De rechtbank liet toen weten dat het vonnis was voorzien voor 3 september ‘of zoveel eerder als mogelijk'. Woensdag bleek dat het moment van ‘zoveel eerder als mogelijk’ was aangebroken. 

  1. 5 jaar na het huwelijk van sport & cultuur in Nieuw Heeten: Een romantische verbintenis of een verstandshuwelijk?
    PREMIUM

    5 jaar na het huwelijk van sport & cultuur in Nieuw Heeten: Een romanti­sche verbinte­nis of een verstands­hu­we­lijk?

    De multifunctionele accommodatie De Belte in Nieuw Heeten bestaat vijf jaar. Jonkheer Sport en Vrouwe Cultuur werden door toenmalig burgemeester Piet Zoon van Raalte symbolisch in de echt verbonden op 10 oktober 2014. Hoe is het nu, na vijf jaar huwelijk, met de liefde, het huis en de hypotheek? Is er ruis in de relatie, hoe ziet de toekomst eruit en is het eerste lustrum aanleiding voor een feestje?

Salland