De gemeente Olst-Wijhe wil graag 75 tot 125 woningen laten bouwen in het gebied tussen het zonnepark (rechtsboven) en de onverharde weg die tussen de weilanden doorloopt (in het midden op de foto) in de Noordmanshoek in Wijhe.
Volledig scherm
PREMIUM
De gemeente Olst-Wijhe wil graag 75 tot 125 woningen laten bouwen in het gebied tussen het zonnepark (rechtsboven) en de onverharde weg die tussen de weilanden doorloopt (in het midden op de foto) in de Noordmanshoek in Wijhe. © Ronald Hissink

Bouwen voor eigen burgers, maar hoe regel je dat? Fracties Olst-Wijhe willen onderzoek naar mogelijkheden

Hoe bescherm je de eigen inwoners tegen de overmatig stijgende koop- en huurprijzen op de woningmarkt en bied je hun de kans een huis te kopen of huren in de eigen omgeving? GemeenteBelangen Olst-Wijhe wil dat het gemeentebestuur onderzoekt of dat mogelijk is met een zogeheten ‘doelgroepenverordening’. De CDA-fractie kijkt op haar beurt naar de inzet van anti-speculatieregels.

 1. Olst-Wijhe wil komende 10 jaar minstens 1000 nieuwe woningen: ‘Als het nodig is, ook buiten de kernen bouwen’
  PREMIUM

  Olst-Wij­he wil komende 10 jaar minstens 1000 nieuwe woningen: ‘Als het nodig is, ook buiten de kernen bouwen’

  Om de financiële zorgen het hoofd te bieden én om jongeren binnen boord te houden, wil de gemeente Olst-Wijhe het komende decennium flink doorbouwen. Als het aan de gemeente ligt, worden er in 10 jaar tijd 1000 tot 1200 nieuwe woningen gebouwd. ,,We willen geen wildgroei op het platteland, maar uitbreiden is niet onbespreekbaar’’, zegt Jolande Olthof van het CDA.
 2. Wijhese buurt schrikt van plan appartementen achter De Tellegen: ‘Woonplezier is toch ook wat waard’
  PREMIUM

  Wijhese buurt schrikt van plan appartemen­ten achter De Tellegen: ‘Woonple­zier is toch ook wat waard’

  De kans dat er een appartementengebouw komt te staan op een deel van het groene veld achter De Tellegen in Wijhe, veroorzaakt veel onrust in de buurt. Omwonenden vrezen voor het laatste groene stukje in het oude deel van het dorp. ,,Ik snap dat het geld oplevert voor de gemeente, maar het woonplezier behouden van tientallen gezinnen rondom het veld is toch ook wat waard.’’
 3. Veel meer woningen in Noordmanshoek in Wijhe? ‘Eerst mocht het geen wijk worden, nu ineens wel’
  PREMIUM

  Veel meer woningen in Noordmans­hoek in Wijhe? ‘Eerst mocht het geen wijk worden, nu ineens wel’

  Stichting Noordmanshoek werkt al ruim vijf jaar aan de plannen voor een plek aan de rand van Wijhe waar duurzaam voedsel verbouwen, energie opwekken en groen wonen centraal staan. Omdat de behoefte aan nieuwe huizen ook in Olst-Wijhe groot is, heeft de gemeente aan de stichting gevraagd of er in plaats van 30, misschien 75 tot 125 woningen in de plannen kunnen worden opgenomen. ,,Het mocht geen wijk worden en nu ineens wel’’, zegt stichtingsvoorzitter Anton Kleine Schaars.
 4. Redt de Randstad de Sallandse dorpsschool? ‘We zien dat er meer gezinnen ‘van buiten’ komen’
  PREMIUM

  Redt de Randstad de Sallandse dorps­school? ‘We zien dat er meer gezinnen ‘van buiten’ komen’

  ,,Ook wij zien dat er tegen alle prognoses in andere bewegingen in leerlingenaantallen ontstaan dan ooit gedacht.’’ Een uitspraak van Bart de Grunt, directeur van de Sallandse scholenkoepel Mijnplein. De scholenkrimp in Salland lijkt af te vlakken. Is dit het begin van een kentering? En wat betekent dit voor de toekomst van de Sallandse scholen? ,,Dit kán een effect zijn van de trek naar het platteland’’, zegt plattelandssocioloog Bettina Bock.

Salland