De brasserie van het Holstohus in Olst laat niet meer zo vaak de vrachtwagen van de groothandel komen. Agus Velthuis (kok) en Wieneke Kolk (medewerker) gebruiken vooral lokale ingrediënten.
Volledig scherm
De brasserie van het Holstohus in Olst laat niet meer zo vaak de vrachtwagen van de groothandel komen. Agus Velthuis (kok) en Wieneke Kolk (medewerker) gebruiken vooral lokale ingrediënten. © Gerard Vrakking

Brasserie Olst haalt vlees en groenten voortaan om de hoek

In het Olster kulturhus zijn al lokale producten te koop, nu stapt ook de brasserie over op lokaal. ,,We gaan zelf naar de leverancier en horen het verhaal van de groenten.''

De brasserie van het Holstohus in Olst gaat maandag weer open. Met een nieuwe inrichting, maar ook met een nieuwe menukaart. Een kaart vol gerechten die zoveel mogelijk gemaakt zijn van lokale producten. Zoals groente van woonwerkgemeenschap Overkempe, dat al een verkooppunt van zelfgemaakte producten in het Olster kulturhus heeft.

Meer werk

Agus Velthuis en Wieneke Kolk kijken ernaar uit. Voor de kok en medewerker van de brasserie is er meer werk aan de winkel, nu de keuken van de brasserie minder vaak de vrachtwagen van de groothandel zal zien, maar er meer uit de buurt komt.

Zoals groenten van Overkempe, de woonwerkgemeenschap op de Boskamp, limousin-vlees van Koekoek aan de Wijheseweg in Olst en ijs van de Rosahoeve in Raalte.

Verhaal

,,Maar het is ook leuker. We gaan zelf naar de leverancier en als je daar rondloopt, hoor je het verhaal van die groenten. Dat kun je dan ook weer in de brasserie vertellen. Je raakt meer betrokken bij waar het voedsel vandaan komt. We maakten het hele jaar al zelf kruidenboter, nu kan dat met kruiden van Overkempe'', zegt Velthuis.

Niet al het eten zal van lokale producenten komen. Bij grote bijeenkomsten moet de brasserie toch een beroep doen op de groothandel, omgekeerd wil kok Velthuis ook graag aanhaken bij het aanbod van de lokale leveranciers. ,,Bij Overkempe weten ze dat ze over twee weken veel courgettes hebben. Dan kunnen wij courgettesoep op de kaart zetten. Op die manier willen we elke maand speciale gerechten maken en kunnen we ook met de seizoenen meegaan.''

Lievelingsrecept

Ook inwoners van Olst krijgen een rol als leverancier, maar dan van hun lievelingsrecept of zelfs lievelingsmenu, dat een maand op de kaart komt te staan. ,,We moeten nog beslissen hoe we dat precies gaan doen, maar hoe leuk is het als iemand zijn favoriete bereidingswijze bij ons op de kaart ziet staan'', zegt directeur Angelieke Huisman van welszijnsinstelling ut Huus, beheerder van het Holstohus en de brasserie, die dit voorjaar weer in eigen beheer is genomen.

Jonge gezinnen

Met een wekenlange verbouwing moet de brasserie er weer een tijdje tegen kunnen. ,,Het kulturhus staat er alweer dertien jaar. De brasserie was toe aan een opfrisbeurt, een inrichting die meer eigentijds is. We willen aantrekkelijk zijn voor ouderen, maar ook voor jongeren en jonge gezinnen. Voor ouderen moet het comfortabel zijn. Die willen een goeie stoel, maar ook jongeren om zich heen. Dertigers en veertigers, die nu nog te weinig komen. Zo hebben we nu een betegelde bar, dat zie je steeds meer in de horeca'', zegt Huisman, terwijl brasseriemedewerkster Kolk wijst op de bijzondere biertjes die er komen, om ook de Olster jeugd een plek te geven.

Nieuwe stijl

Het Holstohus begon drie jaar geleden al op de bovenverdieping met de nieuwe stijl. Na de brasserie volgt ook de rest van de benedenverdieping, maar vooralsnog staat de agenda van het kulturhus daar te vol voor.

Bezoekers kunnen nu al bij het Holstohus terecht voor producten van bijvoorbeeld de timmerwerkplaats van Overkempe en van de plaatselijke wereldwinkel, straks komen er ook producten van andere lokale leveranciers.

De feestelijke heropening van de brasserie is tijdens de Olster Jaarmarkt op 15 september. Vanaf die dag zal de brasserie ook weer op zaterdag geopend zijn.

  1. Muzikant Erwin Nyhoff uit Heeten brengt in zijn 6 meter lange Cadillac rock ’n roll bij u thuis
    PREMIUM

    Muzikant Erwin Nyhoff uit Heeten brengt in zijn 6 meter lange Cadillac rock ’n roll bij u thuis

    Een Cadillac Sedan De Ville van 6 meter lang uit 1958, een akoestische gitaar en Erwin Nyhoff. Dat is kort gezegd het rondreizende muzikale minicircus dat Corona Cadillac Concerts heet. De 47-jarige zanger/gitarist uit Heeten heeft zoals bijna alle muzikanten vanwege corona een leeggeveegde agenda. ,,Als de mensen niet naar Erwin Nyhoff kunnen komen, moet Erwin Nyhoff maar naar de mensen toe’’, zegt de oud-voorman van rockband Prodigal Sons.

Salland