De huisjes op park Old Heino waarin de - voornamelijk Poolse - arbeidsmigranten wonen en leven.
Volledig scherm
De huisjes op park Old Heino waarin de - voornamelijk Poolse - arbeidsmigranten wonen en leven. © Archief/Rikkert Harink

Burgemeester praat op 4 december met betrokkenen over wantoestanden arbeidsmigranten in Heino

Burgemeester Martijn Dadema van de gemeente Raalte gaat op woensdag 4 december op vakantiepark Old Heino met betrokkenen in gesprek over de slechte omstandigheden waaronder arbeidsmigranten daar moeten leven.

Er schuiven bij het gesprek vier partijen aan: vakbond FNV, de Vereniging van Eigenaren van Old Heino, uitzendbureau Otto Work Force en EE Accomodations (EEA) uit Zeewolde. De migranten zijn ingeschreven bij Otto Work Force, dat het beheer van de huisjes in Heino heeft uitbesteed aan EEA.

Omstandigheden ‘erbarmelijk’

Vakbond FNV sloeg medio november alarm over de leefomstandigheden voor de circa 200 arbeidsmigranten op Old Heino. Die zijn volgens de vakbond ‘erbarmelijk’. De migranten zitten volgens de FNV in te kleine kamers zonder privacy, betalen buitenproportioneel veel huur (100 euro per week), en moeten ‘om de haverklap’ controles ondergaan. Bovendien staan de migranten niet ingeschreven in de gemeente Raalte, waardoor zij geen huisarts kunnen bezoeken als dat nodig is. EEA-directeur Dirko van Essen bestrijdt de kritiek van de FNV: ,,Wij kunnen ons niet vinden in het geschetste eenzijdige beeld.’’ 

FNV-woordvoerder Bart Plaatje gaat proberen om ook arbeidsmigranten bij het gesprek met de burgemeester te betrekken. ,,Ik wil er ook graag tenminste twee migranten bij hebben, want het gaat per slot van rekening om hún problemen. Daarnaast hoop ik dat we met de aanwezigen ook enkele van de huizen kunnen bekijken, zodat iedereen een goed beeld heeft van de slechte omstandigheden. Ik ben blij met het aanstaande gesprek. De gemeente Raalte toont daarmee haar goede wil.’’

Kamervragen nog onbeantwoord

SP-kamerlid Jasper van Dijk diende kort na de noodkreet van de FNV  Kamervragen in over de omstandigheden waarin arbeidsmigranten moeten leven op park Old Heino in Heino. Die omstandigheden zijn volgens Van Dijk ‘feodaal en middeleeuws’. Van Dijk wil dat minister Wouter Koolmees van sociale zaken en werkgelegenheid ingrijpt.

Van Dijk vindt dat uitzendbureaus veel te veel macht hebben over arbeidsmigranten. ,,Uitzendbureaus zorgen voor werk en huisvesting, waardoor arbeidsmigranten volledig aan hen zijn overgeleverd. Dat is feodaal en middeleeuws.’’ Koolmees moet Van Dijks vragen nog beantwoorden.

  1. LIVE | Corona in de regio: Steun voor bakkersgezin na coronaroddels, geen wegafsluitingen in IJsselland met Pasen
    video

    LIVE | Corona in de regio: Steun voor bakkersge­zin na coronarod­dels, geen wegafslui­tin­gen in IJsselland met Pasen

    Oost-Nederland zit nu bijna een maand in de coronacrisis. We zien tal van mooie initiatieven, zoals particulieren die massaal mondkapjes maken en hele straten die meedoen aan de berenjacht voor kinderen. Maar intussen is er elke dag ook weer verdriet en bezorgdheid om mensen die ziek worden of overlijden. Mis vandaag niets over de corona-ontwikkelingen in ons regionale liveblog.

Salland