Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Celstraffen voor gigantische handel in vuurwerk vanuit Oost-Nederland

Drie verdachten van handel in en het opslaan van honderden kilo’s zwaar professioneel vuurwerk in Zwolle en Olst zijn donderdag tot celstraffen veroordeeld. Hoofdverdachte Gerrit H. uit Raalte kreeg 30 maanden cel en moet de Staat 121.000 euro betalen.

Dat bleek donderdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De verdachten hadden alleen oog voor geldelijk gewin en namen daarmee grote risico’s op de koop toe. Zo werd op 1 december 2016 na een inval in een loods in Zwolle een nabijgelegen loods in alle haast leeggehaald. De 870 kilo zwaar professioneel vuurwerk werd in een vrachtwagen geladen en in een woonwijk in Olst achtergelaten. Bij een ontploffing waren meerdere levens in gevaar geweest, aldus de rechtbank in Zwolle. 

De loods in Zwolle werd ontdekt nadat in Duitsland een pakketje was onderschept, afkomstig uit Raalte, met daarin 19.500 euro aan contanten. In de woning van de 35-jarige H. werd nog eens 95.000 euro contant gevonden. Ook had hij vele bestellijsten van vuurwerk in bezit. Hij is in 2013 al veroordeeld voor de handel in illegaal vuurwerk. Tegen H. was 3,5 jaar cel geëist.

Woonwijk

De 28-jarige Koen S. uit Enter kreeg 2 jaar cel. Hij verhandelde de ingekochte vuurwerk en leverde deze aan klanten in onder meer Almelo, Zwolle, Emmen en Goor. Ook de twee mannen die de vrachtwagen naar Olst reden en deze zonder scrupules in een woonwijk achterlieten, kregen celstraffen. 

Remon A. (24) uit Olst kreeg 1,5 jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij moet de Staat 67.000 euro aan criminele winst betalen. Koen H. (24) uit Olst bestuurde de vrachtwagen en reed vaker met A. naar Duitsland om vuurwerk te halen. Hij kreeg 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van 8 maanden. 

Opslag

De 33-jarige Urker Fabian D. stelde in Zwartsluis een loods beschikbaar voor de opslag van het illegale vuurwerk. Hij kreeg een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. De laatste verdachte, de vriendin van Gerrit H., werd vrijgesproken.

Salland