Volledig scherm
© Gerard Vrakking

'Communicatie Olst-Wijhe schiet tekort'

Inwoners van Olst-Wijhe krijgen als ze zelf met moeilijke vragen bij de gemeente aankloppen, onvoldoende antwoord. Brengt een organisatie een lastige kwestie aan de orde, dan lijkt het erop dat de gemeente de reactie serieuzer benadert. De communicatie met de inwoners kan beter.

Dat concludeert de stichting LiveBuild in haar onderzoeksrapport. De stichting heeft in opdracht van de Rekenkamercommissie van Olst-Wijhe gekeken hoe de gemeente er voor staat met de overheids- en burgerparticipatie. De onderzoekers lazen gemeentelijke stukken, voerden tientallen gesprekken en woonden bijeenkomsten bij. Het rapport is gisteravond in de raadsvergadering officieel aangeboden aan Rene Leber, plaatsvervangend raadsvoorzitter.

Bij burgerparticipatie gaat het om activiteiten en projecten van de gemeente waarbij ze haar inwoners betrekt. Komen er initiatieven vanuit de samenleving en vragen die om ondersteuning van de gemeente - bijvoorbeeld subsidie - dan wordt gesproken van overheidsparticipatie. De onderzoekers constateren dat de gemeente wel organisaties bij haar plannen vraagt, maar te weinig de 'gewone burger'.

  1. Heinoër Flip Jonkman krijgt zijn gedenksteen, mede dankzij een anonieme gulle gever
    PREMIUM

    Heinoër Flip Jonkman krijgt zijn gedenk­steen, mede dankzij een anonieme gulle gever

    Heinoër Flip Jonkman is een gelukkig mens. Er komt aan de Zwolseweg een door hem zo vurig gewenste herdenkingssteen voor vijf Canadese soldaten. Vier van hen kwamen om bij een aanslag tijdens de bevrijding aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Eén overleefde die ternauwernood. Op 12 april, exact 75 jaar na die dag, wordt de steen geplaatst aan de Zwolseweg. Mede dankzij een anonieme gulle gever die de 73-jarige Jonkman te hulp schoot.

Salland