Volledig scherm
De installaties op het Olasfaterrein die stoom in de grond stuwen, zijn te herkennen aan de blauwe tanks en containers. Deze kenmerkende objecten moeten uiterlijk 31 december weg zijn. © Gerard Vrakking

Communicatie rond Olasfa blijft probleem

OLST - Aukelien van Nijen is er helemaal klaar mee. De voorzitter van buurtcomité Onder de Rooze, dat 29 huishoudens die het dichtst bij het vervuilde Olasfa-terrein in Olst wonen bundelt, heeft woensdagavond een bijeenkomst voor omwonenden op persoonlijke titel geboycot. Omdat bestuurders van de gemeente Olst-Wijhe en van de provincie Overijssel zich afmeldden voor deze avond, zou de bespreking volgens Van Nijen 'totaal zinloos' zijn.

Deze 'provinciale bewonersavond' stond aanvankelijk gepland voor 25 januari. Maar vanwege een overleg van Provinciale Staten op die datum heeft de provincie de bewonersavond verzet naar 15 februari, aldus Van Nijen. Na het vertrek van verantwoordelijk gedeputeerde Erik Lievers eind januari verschoof de kwestie Olasfa naar de portefeuille van Overijssels gedeputeerde Bert Boerman. ,,Blijkbaar is het dossier Olasfa onvoldoende belangrijk - dit is uiteraard invulling mijnerzijds - om zijn agenda leeg te maken voor de bespreking vanavond. Er is dus geen provinciale bestuurlijke aanwezigheid.'' Ook vanuit de gemeente Olst-Wijhe zouden de bestuurders ontbreken, mailde burgemeester Ton Strien maandag aan Aukelien van Nijen. Dat had te maken met het kernenbezoek van het college van Olst-Wijhe aan de Boerhaar. ,,Dat is erg jammer, maar de (nieuwe) datum is per abuis met ons niet afgestemd'', zo legde Strien uit. Op de volgende 'bewonersavond' zou de burgemeester wel weer van de partij zijn, samen met wethouder Marcel Blind.

Plaatselijk Belang Olst had ook geen uitnodiging ontvangen. Volgens Van Nijen zouden er woensdagavond op de bespreking in het Holstohus alleen maar ambtenaren zijn van gemeente en provincie, plus vertegenwoordigers van de aannemerscombinatie die de sanering van het zwaar vervuilde terrein van de vroegere asfaltfabriek nog altijd niet heeft afgerond. En dat zou volgens Van Nijen een zinloos overleg betekenen. ,,Als ik wil weten hoeveel 'puur product' er uit de grond is gehaald, dan loop ik zo even naar de keet en drink een kop koffie, en dan ben ik weer op de hoogte.''

  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM
    video

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

Salland