Op sommige plekken ging vandaag de vlag al uit. Leerlingen hoeven geen centraal eindexamen meer te doen dit jaar.
Volledig scherm
Op sommige plekken ging vandaag de vlag al uit. Leerlingen hoeven geen centraal eindexamen meer te doen dit jaar. © ANP

Corona-update | Hotelkamers voor zorgpersoneel, streep door eindexamens en familie vast voor kust Panama

VIDEODe nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: OM wil 'coronahoesters’ zwaar straffen, teleurstelling en begrip bij festivalorganisaties en een Hellendoornse familie zit vast voor de kust van Panama.

Het coronavirus in Nederland en de regio op dinsdag 24 maart:
• Het coronavirus heeft in de afgelopen 24 uur 63 levens geëist. Dat zijn er 24 meer dan een etmaal eerder.
• In totaal zijn er in Nederland 5.560 mensen positief getest. 1.495 liggen in het ziekenhuis of hebben er gelegen. 
• De Olympische Spelen in Tokyo worden een jaar uitgesteld. 
• In de Noordoostpolder is het eerste dodelijke slachtoffer gevallen. Een 79-jarige man is overleden aan de gevolgen van corona. 
• De centrale eindexamens gaan niet door. Dat heeft minister Arie Slob bekendgemaakt. 
• Op deze kaart houdt het RIVM het aantal gemelde besmettingen in Nederland bij.

Teleurstelling en begrip bij niet doorgaan festivals en evenementen

Door de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet kunnen veel festivals en evenementen niet meer doorgaan. Dat zorgt voor teleurstelling, maar vooral ook voor begrip. Voor het Bevrijdingsfestival Overijssel betekent dit ook dat er enkele tonnen verlies worden gedraaid. ,,Dat dit eraan zat te komen was voor ons helder. Maar als dat onvermijdelijke moment daar is, is het echt even slikken", zegt bestuursvoorzitter Rob Welten. 

Ook de Pinksterconferentie van Stichting Opwekking in Biddinghuizen gaat niet door. De organisatie zoekt naar een alternatief en wil eventueel digitaal samen Pinksteren vieren.

Streep door centrale eindexamens

Leerlingen van het vmbo, havo, vwo en gymnasium hoeven dit jaar geen centraal eindexamen te doen. Door het coronavirus heeft het ministerie besloten om er een streep door te zetten. Het cijfer dat de leerlingen met hun schoolexamen hebben gehaald, telt nu als eindcijfer. En daar is niet iedereen blij mee.

Volledig scherm
© ANP

Pleziervaart Overijssel later op gang 

Voorlopig zie nog geen sloepen en plezierjachten door de Overijsselse wateren voorbij komen. Door het uitbreken van het coronavirus wordt het vaarseizoen uitgesteld. Bruggen gaan tot die tijd alleen open voor beroepsvaart en hulpdiensten. 

Koning bezoekt Noord-Brabant

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan de GGD in Tilburg. Hij sprak daar onder andere met medisch deskundigen over de verschillende fasen van de uitbraak. 

Volledig scherm
© ANP

‘Coronahoesters’ belagen dertien agenten in Oost-Nederland

In Oost-Nederland zijn de afgelopen twee weken dertien politiemensen belaagd door ‘coronahoesters’. ‘Coronahoesters’ hoesten of spugen agenten in het gezicht terwijl ze zeggen dat ze besmet zijn. Het Openbaar Ministerie wil deze mensen via het snelrecht berechten. 

Een 46-jarige ‘coronahoester’ uit Zutphen moest vandaag al voorkomen bij de rechter-commissaris. Hij blijft twee weken langer vastzitten

Gezin uit Hellendoorn vast voor kust Panama

Het Hellendoornse gezin Hoeksema-Woertman uit Hellendoorn zit vast voor de kust van Panama. De familie is op wereldreis maar strandde in Midden-Amerika. Ze wilden net beginnen aan een zeiltocht van duizenden kilometers toen ze hoorden dat de Grote Oceaan op slot zit vanwege de coronacrisis. 

De familie Hoeksema-Woertman uit Hellendoorn.
Volledig scherm
De familie Hoeksema-Woertman uit Hellendoorn. © Mariska Woertman

Voetbalwedstrijden vallen niet onder samenkomsten

De KNVB heeft vandaag te horen gekregen dat de sportcompetities in Nederland niet onder het coronabeleid van de overheid vallen om evenementen en bijeenkomsten in Nederland te verbieden. Op 6 april wordt duidelijk wat er gaat gebeuren met de rest van de competitie. Mochten de wedstrijden worden hervat, dan zal dat voor lege tribunes gebeuren. 

Hotels stellen kamers beschikbaar voor zorgpersoneel en familie van patiënten 

Hotels bieden tegen kostprijs kamers aan voor zorgpersoneel en familie van coronapatiënten aan. Het gaat om familie van patiënten die niet in hun eigen regio verblijven. Tot nu toe hebben veertien hotels in negen steden zich aangesloten, onder meer in Deventer en Lelystad.

Salland