Volledig scherm
Dijkgraaf Herman Dijk van Waterschap Drents Overijsselse Delta is overleden © Waterschap Drents Overijsselse Delta

Dijkgraaf Herman Dijk van Drents Overijsselse Delta op 63-jarige leeftijd overleden

Dijkgraaf Herman Dijk van Waterschap Drents Overijsselse Delta is vandaag op 63-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een ernstige ziekte. ,,We verliezen een kundig, krachtig, betrokken en trots bestuurder’’, stelt het waterschap.

Herman Dijk werd op 28 november 1955 in Dordrecht geboren. Hij groeide op in Leeuwarden en studeerde achtereenvolgens Weg- en waterbouw aan de Hogere Technische School in Leeuwarden en Civiele Techniek aan de Technische Universiteit in Delft. Hij had al carrière gemaakt bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en Rijkswaterstaat toen hij op 11 februari 2010 werd beëdigd als dijkgraaf van het toenmalige Waterschap Groot Salland.

Vanaf 1 januari 2016 zette hij die functie voort bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta, ontstaan uit een fusie tussen de waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland. Als dijkgraaf zette hij zich de afgelopen negen jaar met plezier en passie in voor veilige dijken en voldoende en schoon water, zowel binnen het waterschap als daarbuiten. Dat schrijven waarnemend dijkgraaf Piet Zoon en secretaris-directeur Eveline de Kruijk op de site van het waterschap. Zoon, oud-burgemeester van Hattem en Raalte, is sinds 1 mei jongstleden waarnemer. Dijk kon zijn werkzaamheden door de gevolgen van de ziekte niet langer uitvoeren.

Drijvende kracht

‘Met zijn jarenlange ervaring en inhoudelijke kennis was Herman een drijvende kracht’, stellen zij namens bestuur, directie en medewerkers. ‘Vernieuwing en innovatie hadden zijn speciale aandacht. De waterschapstaken effectief en professioneel uitvoeren, ‘in verbinding met onze Drents Overijsselse omgeving’, zoals hij het zelf verwoordde. Iets wat zijn betrokkenheid bij enerzijds het waterschap en anderzijds bij de bewoners, bedrijven en industrie met verve aantoont.’

Humor

Dijk kreeg energie van zijn gesprekken en discussies met jeugdige collega’s of jongeren, zeggen zijn collega’s. ‘Bijvoorbeeld bij het bespreken van bestuursvoorstellen of projectplannen, maar even makkelijk onder de lunch of tijdens gastcolleges. Altijd op zijn kenmerkende manier: prikkelend, integer en soms met humor. Water inspireerde hem van jongs af aan en liep als een rode draad door zijn leven. Zijn studies, loopbaan en voorkeur voor hobby en sport werden door zijn liefde voor water bepaald. Zeilen bood hem een combinatie van spanning en ontspanning. Daarnaast hield hij van skiën en zwemmen. ,,Ik ben begonnen aan een reis naar het ongewisse’’, liet hij ons eerder dit jaar weten. Aan die reis is nu een einde gekomen.’

  1. Grapperhaus is smokkelpraktijken beu: ‘lockdown’ van gevangenissen in Zutphen en Grave
    PREMIUM

    Grapper­haus is smokkel­prak­tij­ken beu: ‘lockdown’ van gevangenis­sen in Zutphen en Grave

    Een ‘lockdown’ van twee gevangenissen, omdat de minister de vele smokkelacties in de gevangenissen beu is. Na een actie die woensdag begon in Grave (Noord-Brabant) is vandaag ook een grootschalige doorzoeking in Zutphen uitgevoerd. Over de resultaten hult de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zich vooralsnog in nevelen. De acties doorkruisen het strafproces rond de gewelddadige roofoverval op twee bejaarde broers in Heeten.

Salland