Dit is waarom we het ‘witte goud’ uit Salland nog niet eten met Pasen
Aspergetelers in de regio Salland en Deventer zien het nog niet gebeuren dat er een traditionele aspergemaaltijd gegeten kan worden met Pasen. Er zit nog teveel kou in de grond om het ‘witte goud’ goed te laten gedijen.
Delen per e-mail
Hans Nieuwenhuis, eigenaar van Aspergeboerderij de Boerkamp uit Diepenveen denkt dat het erom spant of er asperges zullen zijn met Pasen. ,,Pasen valt dit jaar heel vroeg. Normaal gesproken lukt het de telers niet om als Pasen vroeg valt de oogst op tijd binnen te hebben.”
Dit jaar brengt de strenge wintervorst ook een smet op het ideale plaatje. Nieuwenhuis: ,,Drie weken geleden lag het hele land nog onder de sneeuw. Het voordeel was dat er vervolgens prachtig voorjaarsweer kwam, waardoor we het hele land hebben kunnen omploegen en plastic er op hebben kunnen leggen. Voor volgende week wordt er nog nachtvorst voorspeld, waarna de temperaturen iets milder worden. Vooralsnog valt er dus nog weinig zinnigs te zeggen over asperges met Pasen.”
Druk seizoen op komst
Martin Zieleman, eigenaar van Ogink Asperges uit Raalte, kan niet wachten tot het aspergeseizoen weer losbarst. Zieleman: ,,Het is leuk als het seizoen begint, maar ook fijn als het na drie maanden weer stopt, want het is een heftige tijd. Zeven dagen per week zijn we dan open om onze asperges aan de man te brengen. We hebben een winkel op het erf staan.”
Ook Zieleman verwacht niet dat de asperges met Pasen al op de borden liggen. Zijn asperges komen immers ‘van de koude grond’. ,,We telen onze asperges op natuurlijke wijze en werken niet met verwarmende slangen onder de grond. De consument wil ieder jaar de asperges eerder hebben, maar twee weken geleden stonden we nog op de schaatsbaan.”
Wakker worden bij 12 graden
Het plastic op het land zorgt wel voor wat verwarming van de planten, door de weerkaatsing van de zon. De rug van de aspergeplant moet warm worden, maar voor de warmte bij het plantje is duurt het wel even. ,,De aspergeplant wordt pas 'wakker’ als het rond de 12 graden is. En daar bedoel ik niet de buitentemperatuur mee, maar de grond.”
Zieleman krijgt al mailtjes van klanten die reikhalzend naar de komst van de asperges uitkijken. ,,Zodra we naar buiten gaan om het land te bewerken hopen ze al op asperges. Als er nu asperges zijn, komen ze van de verwarmde gronden. Op deze manier wordt het aspergeseizoen langer. De meeste mensen zijn er ook nog niet aan toe om ze te eten.”
Hoop op Koningsdag
Geen wit goud met Pasen dus, maar een bordje vol asperges met Koningsdag? Zieleman rekent er wel op. ,,Al hebben we in april ook weleens middenin de sneeuw gezeten. Gelukkig komen er nog genoeg asperges aan, we hebben hier drie hectare vol planten staan. We verwachten tot eind juni de asperges te kunnen oogsten en verkopen straks. De asperge is een heel weersafhankelijke groente en wij kunnen de temperaturen niet afdwingen.”
Officieel loopt het aspergeseizoen tussen de tweede donderdag van april tot de feestdag Sint Jan op 24 juni. Asperges worden tegenwoordig ook vanaf begin februari in kassen geteeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
JOUW REGIONIEUWS
Nieuws gemist? Enorme schok in Epse en Tom (22) gaat met uitvinding de wereld over. Dit en meer in jouw overzicht
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte. -
Jouw regionieuws
Nieuws gemist? Drontenaar heeft wat uit te leggen en Tanja is uniek. Dit en meer in jouw overzicht
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte. -
PREMIUM
Wethouder Raalte: ‘Vertraging Kruispunt Bos komt mede door eventuele verdubbeling spoor’
Een onderzoek naar verdubbeling van het treinspoor is een oorzaak van de nieuwe vertraging van de aanpak van Kruispunt Bos. Dat zegt wethouder Wout Wagenmans van Raalte. Volgens de wethouder heeft de provincie Overijssel de wens om het spoor tussen Zwolle en Wierden te verdubbelen. Maar daardoor zijn er allerlei vraagstukken ontstaan over de aanpak van het knooppunt waar de N35 en de N348 elkaar kruisen. -
PREMIUMDOMINIQUE DOET NAVRAAG
Hoe betrouwbaar is zo’n corona-zelftest nu écht?
Dataverslaggever Dominique Voss zoekt de feiten achter beweringen en getallen. Deze week: Nederlanders kopen massaal coronazelftests. ,,Bij een negatieve uitslag is de betrouwbaarheid zo'n 85 procent’’, beweert voorman Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP. Maar klopt dit? -
HANDBAL
Kwiek heeft niets in te brengen tegen Handbal Venlo, er is nog voldoende werk te doen
Trainer Lars Hoogeveen ziet de deelname van zijn ploeg aan de alternatieve competitie als een mooie voorbereiding op het volgende seizoen. Meedoen om de prijzen hoeft Kwiek niet. En dat blijkt geen verkeerde keuze te zijn. In de eerste thuiswedstrijd ging de formatie uit Raalte met 23-35 kansloos onderuit tegen Handbal Venlo. Er moet nog flink gesleuteld worden.
-
PREMIUMvideo
Styliste Michèle uit Olst valt internationaal in de prijzen met bijzondere ‘Avatar-ring’
Waar corona al niet goed voor is... Zeven volle weken heeft styliste Michèle Taribuka (33) uit Olst gewerkt aan een bijzondere ring, geïnspireerd door de film Avatar. Ze sleepte er onlangs drie prijzen mee in de wacht tijdens een internationale nagelkunstwedstrijd in Dubai. ,,Deze ring is mijn levenswerk.” -
PREMIUM
Een nieuw seizoen wacht, maar het piept en kraakt in de toerismebranche: ‘Oppassen voor verschraling’
Als we straks weer wat meer mogen, kan het aanbod van horeca, attracties en musea wel eens behoorlijk tegenvallen waarschuwt directeur Herre Dijkema van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen namens zijn collega’s uit de branche. Omdat veel ondernemers op omvallen staan, nam hij het initiatief voor een nationaal herstelplan. ,,Mijn belangrijkste zorg is de verschraling. Hoe kunnen we die tegengaan?’’ -
PREMIUM
Raalter beschermheren van weidevogels doen wat ze kunnen voor de vogels, ‘maar de teloorgang is zichtbaar’
Ieder voorjaar als ze een jonge grutto zien dartelen door de weilanden, maakt hun hart een sprongetje van vreugde. Raaltenaren Sent Regeling en Pieter Schut doen er namens IVN Raalte alles aan het kwetsbare vogelleven te beschermen. Hun inzet is niet onopgemerkt gebleven. De heren werden onlangs door natuurorganisatie Landschap Overijssel uitgeroepen tot ‘Overijsselse Weidevogelvrijwilligers van het jaar 2021’.