Archieffoto van Boerhaar vanuit de lucht.
Volledig scherm
Archieffoto van Boerhaar vanuit de lucht. © Marijke Groen

Einde nabij voor Plaatselijk Belang Boerhaar

Het doek dreigt te vallen voor Plaatselijk Belang Boerhaar. Als voor 14 oktober niemand opstaat om in het bestuur plaats te nemen, wordt de belangenvereniging opgeheven. PB Boerhaar is al sinds het voorjaar op zoek naar bestuursleden. 

Het is een zoektocht van jewelste, volgens oud-secretaris Henk Jonkman. Afgelopen februari concludeerde de belangenvereniging, die al tientallen jaren bestaat, dat het einde weleens nabij kon zijn. De vereniging met honderd leden houdt midden oktober een algemene ledenvergadering waar de mogelijke opheffing van PB Boerhaar een feit wordt. 

,,De laatste jaren zijn er op bestuurlijk gebied veel wisselingen geweest. En na zeven jaar vond ik het ook tijd om het stokje over te dragen", zegt Jonkman. ,,Omdat andere bestuursleden ook vertrekken, blijven er nog maar twee over. Dat is niet te doen.”

Verschillende opties
Na het vertrek van onder meer secretaris Jonkman en voorzitter Jos Antonissen telt het bestuur twee personen: René Brinkhuis en Marten Ubels. Tijdens de vergadering in het voorjaar van 2019 werden verschillende opties op tafel gelegd om het voortbestaan van PB Boerhaar te waarborgen. Een zogenoemd ‘roulerend bestuur’ werd geopperd. Daarnaast werd onderzocht of een samenwerking met Buurthuis Pinokkio haalbaar was. Het buurthuis trok na verkennende gesprekken de stekker uit het plan. ,,Taken van Plaatselijk Belang Boerhaar zouden overgeheveld worden naar het bestuur van het buurthuis. Daar wilden ze niet aan meewerken", zegt Jonkman. 

Rol in samenleving
Dat bevestigt de voorzitter van Buurthuis Pinokkio, Koen Jansen. ,,Het waren verkennende gesprekken, waarin wij uiteindelijk hebben besloten niet samen te werken. Het bestuur wil het takenpakket niet overnemen.” Jansen denkt dat uiteindelijk weinig mensen uit Boerhaar malen om de opheffing. ,,De gemeente ziet zo'n belangenvereniging als aanspreekpunt voor een kern. Maar inwoners van Boerhaar vinden het niet meer zo belangrijk, lijkt het wel. Op de vorige ledenvergadering waren er meer mensen van de gemeente aanwezig dan leden. Dat zegt wel genoeg.”

Volgens Jansen, zelf ook lid van PB Boerhaar, is de belangenvereniging al langere tijd op zoek naar haar rol binnen de samenleving. ,,Tegenwoordig vinden bewoners de nodige informatie al via andere kanalen. Ook als er iets niet in de haak is, stappen ze direct naar de gemeente in plaats van naar PB Boerhaar. De belangenvereniging is voor velen niet meer nodig.” 

Salland