Schipper John Maatman is stevig ingepakt tegen de kou. Sinds vandaag vaart hij op het puntje naar Fortmond. De buurtschap is onbereikbaar voor auto's door het hoge water van de IJssel en het koude weer.
Volledig scherm
PREMIUM
Schipper John Maatman is stevig ingepakt tegen de kou. Sinds vandaag vaart hij op het puntje naar Fortmond. De buurtschap is onbereikbaar voor auto's door het hoge water van de IJssel en het koude weer. © FOTO HISSINK

Fortmond is een eiland: noodveer in de vaart ondanks het strenge winterweer

VideoSneeuw en ijzige kou laten John Maatman niet kisten. Sinds vandaag vaart hij bewoners van Fortmond naar het vaste land. Door de hoge waterstand en de te gladde dijkweg is de buurtschap langs de IJssel praktisch afgesloten van de buitenwereld.

 1. Diepenveense oorlogshistorie in modern jasje: ‘Trieste verhaal van Joodse juf Sophia blijft aangrijpend’’
  PREMIUM

  Diepenveen­se oorlogshis­to­rie in modern jasje: ‘Trieste verhaal van Joodse juf Sophia blijft aangrij­pend’’

  75 jaar vrijheid viel in 2020 door corona in het water, een jaar later is dat niet anders. In Diepenveen hebben ze nu een alternatief - inmiddels - 76 jaar na de bevrijding. Via een app op de mobiel is wandelend of fietsend een audiotour mogelijk langs belangrijke plekken uit de oorlog. Wie het als als kind heeft meegemaakt, krijgt nog tranen in de ogen van de aangrijpende verhalen.
 2. Wethouder Raalte: ‘Vertraging Kruispunt Bos komt mede door eventuele verdubbeling spoor’
  PREMIUM

  Wethouder Raalte: ‘Vertraging Kruispunt Bos komt mede door eventuele verdubbe­ling spoor’

  Een onderzoek naar verdubbeling van het treinspoor is een oorzaak van de nieuwe vertraging van de aanpak van Kruispunt Bos. Dat zegt wethouder Wout Wagenmans van Raalte. Volgens de wethouder heeft de provincie Overijssel de wens om het spoor tussen Zwolle en Wierden te verdubbelen. Maar daardoor zijn er allerlei vraagstukken ontstaan over de aanpak van het knooppunt waar de N35 en de N348 elkaar kruisen.
 1. Tulpenfestivals van start, maar wat is er eigenlijk te zien
  Play

  Tulpenfes­ti­vals van start, maar wat is er eigenlijk te zien

 2. Moeder schaatsbroers Mulder: 'Bij de start kijk ik even weg'
  Play

  Moeder schaats­broers Mulder: 'Bij de start kijk ik even weg'

Salland