Fruitteeltbedrijf in Olst in delen verkocht, areaal met fruitbomen fors kleiner

Anton en Greet van Vilsteren hebben hun fruitteeltbedrijf aan de Jan Schamhartstraat in Olst verkocht aan twee partijen. Het echtpaar Willem en Helga Hensums zet de fruitteelt op beperkte schaal voort en houdt daarnaast de winkel op het erf aan. Een boer uit Olst koopt 4,5 van de in totaal ruim zeven hectare en gaat deze gebruiken als landbouwgrond.

Dit zegt André Olden, van Olden Makelaars, die de verkoop namens de Van Vilsterens heeft begeleid. ,,Anton en Greet zitten sinds 2001 op deze plek. Daarvoor hadden ze hun fruitteeltbedrijf enkele honderden meters verderop. Daar moesten ze weg wegens woningbouw. Ze besloten het bedrijf in 2016 in de verkoop te doen, omdat ze geen opvolger hebben. Zij blijven wel in de woning op het erf wonen.”

Het gehele perceel met woning, bedrijfshal met koelcellen en boomgaard stond enkele jaren geleden op Funda voor 945.000 euro. ,,Onze kinderen hebben andere goede banen en willen het niet overnemen. We zijn inmiddels wel op leeftijd, ik ben nu zeventig, dus willen we het estafettestokje een keer doorgeven”, zei Van Vilsteren twee jaar geleden in de Stentor. Later is het perceel in twee delen opgesplitst. Over de verkoopprijzen doet de makelaar geen uitspraken.

Vers fruit

De nieuwe ‘fruitondernemers’, Willem en Helga Hensums, hadden voorheen een akkerbouwbedrijf in Zeewolde en zijn vorig jaar in Olst komen wonen. Dankzij hen kunnen liefhebbers ook de komende jaren voor vers fruit terecht aan de Jan Schamhartstraat 88. Het gaat sowieso om appels, peren en pruimen, maar Olden sluit niet uit dat de nieuwe eigenaren het aanbod gaan verbreden.

De naam van de boer die de resterende grond heeft gekocht, wil de makelaar nog niet bekendmaken. ,,De handtekeningen zijn gezet. Ik ga er vanuit dat deze deal binnenkort rond komt.”

Volledig scherm
Dit gedeelte van het fruitteeltbedrijf is aangekocht door het echtpaar Hensums. © Fundabusiness
Volledig scherm
Een boer uit Olst heeft de resterende 4,5 hectare van het fruitteeltbedrijf gekocht. © Fundainbusiness

Salland