Volledig scherm
Het plangebied voor de nieuwe wijk Olstergaard. © Gemeente Olst-Wijhe

Geen ‘kavelstress’ in woonproject Olstergaard in Olst

De ruim veertig belangstellenden die zich dit voorjaar hebben ingeschreven voor een kavel in de nieuwe wijk Olstergaard in Olst weten zich nagenoeg verzekerd van een nieuwe woonplek. Zij krijgen de eerste keus bij de kaveluitgifte. Die volgt op z’n vroegst na de zomer van 2020, zegt wethouder Marcel Blind.

Volgens Blind gaat iedereen in dit project heel gericht voor een bepaalde kavel. ,,Allemaal hebben ze een uniek idee. Zo wil de één een mobiel tiny house en de ander een riante, vrijstaande woning.  Er zijn ook twee groepen van acht personen die tot gezamenlijke woonvormen willen komen. Het zou gek zijn als we deze ruim veertig kavels gaan verloten met het risico dat mensen een kavel krijgen die ze niet willen. Vandaar dat we in dit project hebben afgeweken van ons gemeentelijke kaveluitgiftebeleid. Er is geen wettelijk kader dat dit verbiedt.” Kiezen toch meerdere partijen dezelfde kavel dan volgt alsnog loting.

Huurwoningen

Het totale aantal kavels dat de gemeente in Olstergaard - vernoemd naar een voormalige hoogstamboomgaard - uitgeeft,  loopt naar verwachting van Blind richting de tachtig. Op het 3,5 hectare grote terrein tussen de Vink en Jan Schamhartstraat komen tien à vijftien huurwoningen van SallandWonen. Na aftrek van deze huurwoningen en de ruim veertig ‘gemerkte’ kavels blijven er in het gunstigste geval ruim twintig over. De gemeente biedt deze kavels te zijner tijd aan in haar ‘kavelwinkel’.

Wilfred Vruggink, voorzitter van Plaatselijke Belang Olst, zegt in een reactie dat hij niet wist dat de inschrijvers voor Olstergaard bij de kavelverdeling de eerste keus krijgen. Voor deze voorkeursbehandeling kan hij wel begrip opbrengen, omdat de inschrijvers al veel tijd en energie in het project hebben gestoken.  ,,Er zit denk ik ook geen echte spanning op. Het zou anders zijn als er voor tien kavels dertig belangstellenden zouden zijn, maar dit speelt hier niet. Ik heb geen morrende geluiden uit de samenleving gehoord en we zijn als belangenvereniging niet op zoek naar escalatie.”

De gemeenteraad van Olst-Wijhe zette eind maart alle seinen op groen voor de nieuwe wijk aan de zuidkant van Olst. Wethouder Blind sprak toen van een ‘voor Nederland unieke wijk’.  Eind dit jaar behandelen het college en daarna de gemeenteraad het stedenbouwkundig plan voor Olstergaard. 

Salland