Groen, duurzaam en veel ruimte: Nieuwbouwwijk Olstergaard gaat er komen
Het hing al even in de lucht, maar er komen maximaal tachtig nieuwbouwwoningen in allerlei verschillende soorten en maten in de nieuwe wijk Olstergaard in Olst. Aan de zuidoostelijke rand van Olst komen grote vrijstaande woningen, mobiele tiny houses en gaat SallandWonen veertien van de maximaal 80 woningen sociaal verhuren.
Het project liep vertraging op omdat er een aanvullend onderzoek naar stikstofuitstoot nodig was. Daaruit bleek dat de Olstergaard geen invloed heeft op het nabijgelegen Natura2000-gebied, in dit geval de IJssel. Daarnaast kwamen er enkele zienswijzen binnen bij de gemeente. Uiteindelijk gaat de gemeente niet mee in de zienswijzen, waardoor het plan definitief is.
Meedenken in ruil voor kavel
In de zienswijzen valt onder meer te lezen dat het gebied te klein zou zijn voor het maximum aantal woningen dat gebouwd gaat worden. Daar gaat de gemeente niet in mee. ,,De ruimte om maximaal 80 woningen te bouwen op het perceel van 3,5 hectare is een zeer acceptabele dichtheid voor dorpse uitbreiding", schrijft de gemeente Olst-Wijhe.
En dus komen er duurzame woningen in het zuidoosten van Olst. De wijk krijgt een duurzame inrichting van openbare ruimte en zal autoluw worden. Bewoners moeten parkeren aan de rand van Olstergaard. Circulair bouwen is een belangrijk speerpunt van het project. Dat betekent dat grondstoffen, producten en goederen oneindig hergebruikt kunnen worden.
Bij de plannenmakerij zijn toekomstige bewoners vroeg betrokken geweest. Had je namelijk interesse in een woning in de wijk Olstergaard, dan kon je jezelf voor 50 euro inschrijven. In ruil daarvoor mocht je meedenken over het ontwikkelingsplan van de wijk en kreeg je het recht om als eerste een kavel te kiezen. Van de meedenkers hebben 25 daarvan een kavel gereserveerd.
Plannen voor meer woningen
Eerder dit jaar maakte de Huurdersvereniging Salland zich zorgen over het aanbod huurwoningen in de gemeente Olst-Wijhe. De slagingskans daalde namelijk voor het tweede jaar op rij. Naast de Olstergaard moeten er ook woningen komen op het Abersonterrein.
Door de voorgenomen fusies van basisscholen in de hele gemeente zal er ook ruimte vrijkomen voor woningbouw. De gemeente clustert veel basisscholen in de gemeente, waardoor er in de toekomst twee grote scholen komen in Olst en Wijhe. Van één locatie is al bekend dat het gebruikt gaat worden voor woningbouw. OBS Tellegen is namelijk gefuseerd en op de locatie van die school moeten woningen komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVRAAG BIJ HET NIEUWS21
Dit is waarom boeren de Nederlandse vlag omgekeerd ophangen
Nederlandse vlaggen die ondersteboven worden opgehangen; bij vrijwel ieder boerenprotest zie je ze voorbijkomen. Maar waarom eigenlijk? -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Honderden huishoudens in Olst zonder stroom
Geen televisie of WiFi, lege telefoonbatterijen, een wasmachine die plots stilvalt en een langzaam opwarmende koelkast. Voor ruim huishoudens in Olst was dat vanmiddag de realiteit: door een storing zaten zij een behoorlijke tijd zonder stroom. -
PREMIUM
Politiek in Raalte breekt hoofd over gespannen relatie tussen camping de Huttert en Luttenbergse buurt
De eigenaren van camping de Huttert en hun buren leven al jaren op gespannen voet met elkaar. Heikel punt voor de buren is de beoogde uitbreiding van de minicamping, van 25 naar 40 plekken. Elke poging om nader tot elkaar te komen lijkt gedoemd te mislukken. Daarom buigt de Raalter politiek zich er nu over. ,,We gaan nog één laatste poging doen.”
-
PREMIUMMet video
Kruidkoek bakken en tekeningen maken: Heinose scholieren aan de slag met slavernij in de regio
,,Oók hier in Overijssel is op heel veel plekken iets van het slavernijverleden terug te zien”, zeggen leerlingen van basisschool de Springplank in Heino. Julia, Ize, Thomas en Cody zijn vier van de kinderen van groep acht die de afgelopen weken aan de slag gingen met het onderwerp slavenhandel. Een primeur voor de Heinose school, die het project als pilot op kon pakken. -
Nieuws gemist? Motorrijder omgekomen in Vaassen • Andy van der Meijde niet meer in gokreclame
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.”