Volledig scherm
In de stal bij Wim en Susanne Schraven is het passen en meten. Elke dag worden er lammetjes geboren. © Lenneke Lingmont

Haarlese herders zoeken heide: Wim en Susanne hebben meer land nodig om hun kudde te laten grazen

Over een kleine twee maanden gaan Wim en Susanne Schraven met hun ruim driehonderd schapen en lammeren de Sprengenberg op. Ze mogen er maar tachtig dagen lopen, dus is het stel dringend op zoek naar meer begrazingsplekken.

Het is spitsuur in herdersstal Schraven, aan de Helhuizenweg in Haarle. Een oude varkensschuur doet tijdelijk dienst als kraamkamer van de schaapskudde van Susanne en Wim Schraven. De in totaal tweehonderd Kempische ooien zijn op enkele na allemaal drachtig. De eerste lammetjes zijn al geboren en tussen nu en begin maart moet het allemaal gebeuren.

,,Elke dag worden er wel een paar lammetjes geboren", vertelt Susanne. Zij is al vanaf haar zestiende gek van schapen en 'moedert' dan ook professioneel over haar dieren. ,,We houden het continu in de gaten. De laatste ronde doe ik rond één uur 's nachts en tegen zes uur in de ochtend ben ik of is Wim hier weer. Ik moet wel een oogje in het zeil houden, want het zijn jonge ooien en hun moederinstinct wisselt. Bij de een is het heel sterk, bij de ander minder."

Bevallingen

Het is passen en meten in hun tijdelijke onderkomen aan de Helhuizenweg. De ooien die binnenkort moeten bevallen, staan binnen. De rest, die begin maart uitgerekend is, staat 2 kilometer verderop in een weiland en komt eerdaags naar binnen. Elke ooi met lam krijgt een apart hokje.

,,Het moet niet te snel gaan, anders komen we plek te kort. Het mooiste is om buiten af te lammeren, maar dat is afhankelijk van de weersomstandigheden en of er beschutting is. Onlangs hadden we echter wel een verrassing: de eerste tweeling werd geboren bij min 10 graden. Die staat nu op stal en is de sterkste en fitste van het hele stel."

Afgelopen voorjaar kochten Susanne en Wim op stel en sprong de tweehonderd Kempische ooien. Ze kregen de kans om de Sprengenberg te gaan beheren voor Natuurmonumenten, maar ze hadden geen schapen. ,,We beheren al drie jaar schaapskuddes van Landschapsbeheer 't Groene Veld. Maar deze kans van Natuurmonumenten wilden we niet voorbij laten gaan en dus hebben we blind de schapen gekocht. Gelukkig bleek het een heel mooie kudde te zijn."

Blij

Afgelopen zomer hebben ze al het eerste jaar proefgedraaid op de Sprengenberg. Afgelopen najaar onderhielden ze enkele graslanden in buurtschap Ligtenberg, tussen Rijssen en Nijverdal. ,,We zijn onlangs hier te voet met de kudde over de Schouwburgweg naar Helhuizen gelopen - heel relaxed. We doen dit werk met onze honden en een aantal vrijwilligers, die bijspringen indien nodig."

Het herdersstel is erg blij met hun nieuwe plek op de Sallandse heide. Tot en met 2021 zullen ze hier tachtig dagen met hun schapen rondlopen. Daarnaast lopen ze 35 dagen op landgoed Eerde, bij Ommen. Dat is echter niet genoeg om een seizoen vol te maken. Het stel is daarom dringend op zoek naar extra projecten, bij voorkeur in de omgeving. ,,Het is duurzamer als je een kudde bij elkaar in een regio in kunt zetten. Het hoeft niet per se heide te zijn, het kan bijvoorbeeld ook een stadspark of stadsweiland zijn. Het is prachtig om te zien wat je kunt bereiken met begrazing. De natuur bloeit er letterlijk van op."

  1. Activiste Caroline van der Plas uit Deventer betreurt misdragingen Groninger boeren

    Activiste Caroline van der Plas uit Deventer betreurt misdragin­gen Groninger boeren

    ,,Ik snap werkelijk niet wat de boeren, die zich in Groningen misdroegen, heeft bezield. Emoties snapt iedereen, maar wat jullie deden, kan gewoon niet. Jullie wangedrag straalt af op de hele sector. Domme actie.’’ Met die niet mis te verstane woorden reageert Caroline van der Plas via Twitter op actievoerende boeren die vanmiddag in Groningen de deur van het provinciehuis ramden, met eieren gooiden en afzettingen omver reden.

Salland