Volledig scherm
PREMIUM
De briefkaart van Heinz Lomnitzer aan de burgemeester van Olst. © Gemeente Olst

Hartverscheurende briefkaart herschrijft geschiedenis van Joodse gemeenschap in Olst

Tot nu toe werd altijd aangenomen dat alle Joodse inwoners van Olst de oorlog hebben overleefd. Totdat historicus Ewout van der Horst onlangs op een hartverscheurende briefkaart stuitte. Heinz Lomnitzer schreef de gemeente dat hij zijn bonkaarten voor voedsel kwijt was geraakt, maar dat niet persoonlijk meer bij de gemeente heeft kunnen melden, omdat hij naar Duitsland moest. Hij zou nooit meer terugkeren.

Historicus Van der Horst kwam de kaart van Lomnitzer tegen in de archieven van de gemeente Olst tijdens onderzoek voor een artikel over Jodenvervolging in Overijssel. ,,Ik was daar wel verbaasd over. Tot nu was niet bekend dat er Joodse inwoners van Olst zijn vermoord in de oorlog. Voor zover bekend hebben twaalf Joodse mensen overleefd door een gecoördineerde actie. Een ongekend hoog percentage natuurlijk. De gemeente zei tegen de nazi’s dat alle Joden waren gevlucht, terwijl ze collectief zaten ondergedoken.”

  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM
    video

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

Salland