Volledig scherm
Guus van Wifferen en Flip Jonkman hebben in de Nicolaaskerk in Heino een gedenkbord onthuld ter nagedachtenis aan de familie Haye. © Pedro Sluiter Foto

Haye herleeft in Nicolaaskerk Heino

Flip Jonkman en Guus van Wifferen hebben in de Nicolaaskerk in Heino een gedenkbord voor de drie geëxecuteerde gebroeders Haye onthuld. Nadat kerkrentmeester Peter Krombos memoreerde wat er in de Tweede wereldoorlog met de gebroeders Haye is gebeurd, was het de beurt aan Jonkman en Van Wifferen om enkele herinneringen met het publiek te delen over de familie Haye.

Zij hebben zelf de oorlog niet meegemaakt, maar hebben de familie Haye wel goed gekend. Zo weet Van Wifferen nog dat hij tijdens zondagse bezoekjes bij de familie Haye uit een aantal luciferstokjes een exemplaar mocht trekken. Wie het langste stokje trok, had gewonnen. De winnaar kreeg een kippenpoot en het was leuk om aan de spieren en de pootjes te trekken.

Laag-Zuthem

Beide heren hebben zich sterk gemaakt om het gedenkbord ter herinnering aan de broers Haye naar de Nicolaaskerk te halen. Het bord hing eerder in de Gereformeerde Kerk in Laag-Zuthem. Deze kerk is verkocht en wordt omgebouwd tot een woning. Het gedenkbord hangt nu naast de ingang in de kerk.

Salland