Een afvaardiging van de initiatiefgroep Heeten Begroot.
Volledig scherm
Een afvaardiging van de initiatiefgroep Heeten Begroot. © Gerard Vrakking

Heeten Begroot: inwoners krijgen het voor zeggen

Inwoners die zelf kiezen waar het gemeentelijk geld voor Heeten aan wordt besteed. De kogel is nog niet door de kerk, maar het initiatief voor een vorm van zelfbestuur in het dorp is geboren. Op zaterdag 13 oktober draait Heeten proef. De bijeenkomst in het kulturhus Trefpunt begint om 15.00 uur.

Niet-raadsleden die uitmaken of het onderhoud van het dorpsplein wel een tandje minder kan. Of gemeentelijk geld voor het openbaar groen naar het vormen van een huiswerkklas moet. Nee, inwoners van Heeten die met elkaar in conclaaf gaan, én kiezen waar en hoeveel subsidie naar toe gaat.

Voorbeelden

Zo maar wat voorbeelden die straks praktijk kunnen worden in Heeten. Onder de noemer Heeten Begroot heeft een initiatiefgroep het idee gelanceerd voor meer zelfbeschikking van inwoners van het dorp. Concreet is er nog niets. De gemeente moet eerst aangeven of ze bereid is de regie op een of meerdere terreinen los te laten.

Overigens heeft Heeten Begroot de interesse getrokken van Andries Heidema, de commissaris van de Koning. Hij komt op donderdag 6 september langs om zich te laten bijpraten.

  1. Wijhenaren Bjorn en Roland laten hun Chaosbiertjes los op Salland: ‘Een eigen brouwerij is onze ultieme droom’
    PREMIUM

    Wijhenaren Bjorn en Roland laten hun Chaosbier­tjes los op Salland: ‘Een eigen brouwerij is onze ultieme droom’

    De ideeën borrelen op in een schuur in Wijhe, genaamd Chaosplatz. Daar bedenken de hobbybrouwers Bjorn Schothuis (52) en Roland van Oene (54) de gekste biertjes. De schuur staat in Bjorns achtertuin en daar kunnen op kleine schaal de Chaosbieren worden gebrouwen. Maar niet genoeg om winkels en cafés te kunnen voorzien. Toch liggen de biertjes van Bjorn en Roland sinds een week in de schappen. Dankzij ‘huurbrouwer’ Huttenkloas in Albergen.

Salland