Volledig scherm
Een van de heideakkertjes op de Sallandse Heuvelrug. © Staatsbosbeheer

Heideakkertjes op Sallandse Heuvelrug voor biodiversiteit

Medewerkers van Staatsbosbeheer hebben de afgelopen dagen kleine akkertjes op de heide van de Sallandse Heuvelrug opnieuw ingezaaid ter bevordering van de biodiversiteit. Dat meldt boswachter Ine Nijveld.

„We noemen het heideakkertjes’’, meldt Nijveld, ,,maar het zijn eigenlijk kleine percelen van maximaal een halve hectare groot waar we verschillende bloemsoorten inzaaien, zoals klavers, kamille, boekweit en wikke. Deze bloemen zijn met hun nectar en stuifmeel een gedekte tafel voor veel verschillende insecten. De insecten zijn op hun beurt weer een voedselbron voor vele vogels, andere insecten en dieren zoals reptielen en amfibieën. Door het inzaaien van de akkertjes ‘nodigen we insecten uit’ om naar de heide te komen.’’

Kuikens

Insecten dragen op die manier aan het herstellen van de biodiversiteit in het uitgestrekte natuurgebied. Zo leven jonge korhoenders de eerste periode van hun leven op insecten en het gebrek eraan in het heidegebied is de hoofdoorzaak van de grote sterfte onder de kuikens.

Geelgors

Eén keer in de vier jaar wordt er wat mest uit de schaapskooi opgebracht. Slechts een derde deel van de akker wordt ingezaaid. Het jaar erop wordt er weer een derde deel ingezaaid, en weer een jaar later komt de rest van de akker aan de beurt. De oude bloemplanten blijven staan. Zo ontstaan er ruige stukjes waarin veel zaden te vinden zijn, die in het najaar en winter gegeten worden door vogels als de geelgors, putter, kneu en leeuweriken.

Graanakkers

Naast de kleine akkertjes op de heide hebben we ook wat grotere akkers aan de randen van het gebied, bij Haarle, Helhuizen, Zuna en bij de schaapskooi Twilhaar. Hier wordt op biologische wijze graan verbouwd met daartussen ook klaprozen, korenbloemen, kamille en andere wilde bloemen. Deze akkers worden in tegenstelling tot de heideakkertjes wel geoogst. Van het graan wordt brood gebakken.

Salland