Volledig scherm
Beeld van heide die gecontroleerd wordt afgebrand. Foto ter illustratie. © Arie Rouwhof/Staatsbosbeheer

Heidevelden Sallandse Heuvelrug staan vanmiddag in brand

Staatsbosbeheer laat vanmiddag op de Sallandse Heuvelrug ongeveer 5 hectare heide afbranden. Daardoor moet de heide gevarieerder worden. Dat meldt boswachter Kees Jan Westra. 

,,Ook al kleurt de heide elke zomer prachtig paars. Het is de schijn die bedriegt. Op de Sallandse Heuvelrug staat allang niet meer uitsluitend het voortbestaan van het korhoen op het spel. De grond is verzuurd door stikstof waardoor vele plant- en diersoorten met uitsterven worden bedreigd.’’

Door de heide gevarieerder te maken, kunnen er meer soorten planten en dieren leven. De vijf hectare die daarom vanmiddag gecontroleerd in brand wordt gezet, bestaat uit ‘meerdere kleine vlaktes’, laat Westra weten.

Westra: ,,Op de plaats waar heide is weggebrand, loopt niet alleen de heide opnieuw uit maar ook zaden in de grond van verschillende planten ontkiemen. En de as die neerdaalt bevat mineralen die de heide hard nodig heeft.’’

Vorstperiode

De randen van de brandvlaktes - zo noemt Westra ze - zijn van tevoren gemaaid. ,,Dit voorkomt dat de brand overslaat naar de omliggende heide. Weersomstandigheden zijn van invloed op de keuze van het moment van branden, het mag niet te vochtig zijn en er mag niet teveel wind staan. Bovendien branden we alleen in de vorstperiode. Als de vorst in de grond zit, blijft de brand oppervlakkig en lopen kleine dieren en insecten die dieper in de grond zitten, geen gevaar.’’

Het branden gebeurt in principe jaarlijks rond deze tijd, 'maar het lukt lang niet altijd', zegt Westra. De omstandigheden moeten goed zijn. Met name het weer gooit regelmatig roet in het eten.  Volgens hem blijkt uit onderzoek dat het branden werkt. 

Staatsbosbeheer werkt samen met de provincie Overijssel, Landschap Overijssel en Natuurmonumenten aan het herstel van ‘kwetsbaar heidelandschap’. Zo wordt een deel van de bomen op de Sallandse Heuvelrug gekapt om heide de ruimte te geven.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Salland