Henk Woertman uit Heeten.
Volledig scherm
Henk Woertman uit Heeten. © Eigen foto

Henk Woertman (1937-2019) uit Heeten was niet ‘alleen maar van de kerk’

necrologieHenk Woertman is afgelopen donderdag 11 april na lange tijd van ziek zijn op 81-jarige leeftijd overleden (1937-2019).

Henk Woertman huwde Jos Woertman-Overgoor. Nadat pastoor Spanjer op hun trouwdag, 20 augustus 1963, was benoemd tot bouwpastoor van de tweede Raalter parochie naast de heilige Kruisverheffing, werd Henk een paar dagen later gevraagd als penningmeester. Woertman kon niet weigeren en trad samen met secretaris Wim Ogink en later ook Piet van der Linden toe tot het eerste kerkbestuur van de Heilige Paulus. Samen met pastoor Spanjer werden allerlei acties opgezet om een nieuwe kerk uit de grond te stampen.

Geboren Heetenaar Woertman bleef 25 jaar penningmeester en nam in 1989 nam afscheid van het kerkbestuur. In 1981 al ontving hij samen met Van der Linden en Ogink de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice voor het vele werk dat zij verrichtten voor de nieuwe parochie en kerk.

Het echtpaar Jos en Henk Woertman werd in 2013 tijdens de eucharistieviering ter gelegenheid van hun gouden huwelijk in de Pauluskerk verrast met de Willibrordpenning. Beide echtelieden maakten zich toen al een halve eeuw verdienstelijk voor de Pauluskerk in Raalte. De Willibrordpenning is de enige onderscheiding van het bisdom Utrecht en wordt uitgereikt aan parochianen die zich als vrijwilliger op bijzondere wijze inzetten voor de plaatselijke geloofsgemeenschap. De vele kerkgangers onderstreepten toen de toekenning van deze onderscheiding met applaus.

Jos en Henk Woertman trouwden in 1963 in de Raalter Kruisverheffing, maar zetten zich daarna met hart en ziel in voor de Pauluskerk die in 1966 werd ingewijd.
Volledig scherm
Jos en Henk Woertman trouwden in 1963 in de Raalter Kruisverheffing, maar zetten zich daarna met hart en ziel in voor de Pauluskerk die in 1966 werd ingewijd. © Gerard Vrakking

Henk Woertman zwaaide bij het carnaval van 2017 na 33 jaar trouwe dienst af als collectant in de Raalter carnavalsoptocht. Hij ging toen weer mee in de bonte stoet, om kijkers langs de route te vragen om een bijdrage in de kosten van de optocht. Dit keer niet alleen de collectezak aan een lange stok, maar ook een bord met de tekst ‘Klaar na 33 jaar’. Een carnavalesk jubileum, want een veelvoud van het zottengetal elf en een mooi moment om te stoppen, zo vond de toen bijna tachtigjarige Woertman. Prins Gerard van de Stöppelkaters benoemde hem tot ‘Oppercollectant’.

Henk Woertman werd in de bloemetjes gezet omdat hij al 40 jaar voor Gemeentebelangen de verkiezingsposters opplakt.
Volledig scherm
Henk Woertman werd in de bloemetjes gezet omdat hij al 40 jaar voor Gemeentebelangen de verkiezingsposters opplakt. © Gerard Vrakking

De Pauluskerk was zijn lust en zijn leven, maar Henk Woertman was niet ‘alleen maar van de kerk’. Woertman was directeur van Drukkerij Veldhuis (voorloper Veldhuis Media) en stond zo ook aan de wieg van De Bult, het clubblad van voetbalvereniging Rohda Raalte. Ook was hij lang actief bij Gemeentebelangen, en de voorloper Kijk Op Morgen. Hij werd 2010 in de bloemetjes gezet omdat hij toen al 40 jaar voor Gemeentebelangen de verkiezingsposters opplakte. Henk Woertman was bovendien ook groot liefhebber van het Bloazersfestival tijdens Stöppelhaene, dan stond hij altijd uitbundig mee te klappen en zingen met de dweilorkesten.

Verkeerde foto

In de papieren krant van de Stentor van donderdag 18 april is per abuis een verkeerde foto geplaatst bij de necrologie over het overlijden van Henk Woertman. Redactie en hoofdredactie betreuren deze fout en hebben contact gehad met de nabestaanden van Woertman.

De hoofdredactie

Henk Woertman houdt in 2015 een emotionele toespraak waarin hij zich verzet tegen sluiting van de Pauluskerk, waar hij sinds 1963 actief voor is.
Volledig scherm
Henk Woertman houdt in 2015 een emotionele toespraak waarin hij zich verzet tegen sluiting van de Pauluskerk, waar hij sinds 1963 actief voor is. © Gerard Vrakking

Salland