Volledig scherm
PREMIUM
Martin Zieleman en schoonvader Herman Ogink van Ogink Asperges uit Raalte zijn bijna klaar voor het aspergeseizoen. ,,Volgende week gaat de winkel weer open, er zijn er nog niet zoveel." © Vakfoto Van Der Beek

Het witte goud is er weer!

Vandaag is de nationale aftrap van het aspergeseizoen, met een regionaal tintje: bij De Librije in Zwolle wordt uitgebreid stilgestaan bij de 'Goudkoorts in het Oosten' met een hoofdrol voor het 'witte goud' uit Salland en het Vechtdal.

Het begint allemaal bij de bodem. ,,Zandgrond", zegt Martin Zieleman van Ogink Asperges. Drie hectare hebben hij en schoonvader Herman Ogink in productie. De rest ligt braak of wordt in de tussentijd gebruikt voor mais en rogge. ,,Waar we zo min mogelijk werk aan hebben." Maagdelijke grond moet het eigenlijk zijn, voordat er weer op geplant wordt. ,,Vroeger lieten ze een stuk grond twintig jaar braak liggen voordat er opnieuw asperges op geplant konden worden. Tegenwoordig heb je meer  verschillende rassen -vroege, late, dunne, dikke- dan kan het wel sneller."

Salland