Hiemstra in Raalte geroemd om zijn gedrevenheid en sterke visie

videoOnder grote publieke belangstelling heeft Gosse Hiemstra donderdag afscheid genomen als wethouder van de gemeente Raalte. Hij werd uitgezwaaid in de sporthal van Tijenraan, de sportaccommodatie die is gebouwd in de periode dat hij nog bestuurder was. Velen uit de samenleving kwamen hem de hand schudden.

Burgemeester Martijn Dadema stipte kwaliteiten aan die volgens hem Hiemstra kenmerken: gedrevenheid, kennis, sterke visie en non-conformistische stijl. ,,Een tikkeltje eigenwijs'', aldus Dadema. Op zijn beurt ging Hiemstra onder meer in op de resultaten die hij in zijn Raalter periode heeft geboekt, zoals de komst van het sportcentrum Tijenraan en de bouw van vijf scholen. Hij was zes jaar wethouder in Raalte, en daarvoor wethouder in Deventer.

Conflict

Met geen woord repte hij over het conflict dat tot zijn zelfgekozen vertrek als wethouder in Raalte heeft geleid. Na een periode waarin Hiemstra en een ambtenaar met elkaar overhoop lagen,  trok de Deventenaar zijn kandidatuur in voor opnieuw vier jaar wethouderschap. Kort voordat hij als wethouder zou worden geïnstalleerd, maakte hij zijn besluit bekend.

Volledig scherm
Een lange rij mensen wacht, terwijl Gerlant Zielman naar Gosse Hiemstra luistert. © Gerard Vrakking

Salland