Historische Vereniging Raalte rondt digitalisering gemeentearchief af

videoBestuursleden van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken hebben de ordening en digitalisering van gemeentelijke geschriften uit de periode van 1812 tot en met 1924 voltooid.

Het gemeentelijk archief was een doolhof. Dankzij Geert Hannink en Jan Westenenk kunnen geschiedkundigen en andere belangstellenden daar makkelijker hun weg in vinden. Documenten uit de periode 1812-1924 waren op datum gerangschikt. Nu zijn ze gerubriceerd en digitaal te raadplegen.

Eerder hebben ze ook het beeldarchief over gemeentelijke gebeurtenissen uit de periode 1920-1980 (4.000 foto's en 2.000 dia's), de Burgerlijke Stand (sinds 1812) en het bevolkingsregister (1850 tot 1940) geordend en voor toekomstige generaties vastgelegd.

Beloning

De gemeente Raalte heeft het monnikenwerk waarmee de Historische Vereniging in 2006 begon, beloond met een cheque ter waarde van vijfduizend euro.

De gemeente is verplicht haar archieven in goede, geordende en toegankelijke staat te bewaren. Dit is onder meer vastgelegd in de Archiefwet. Wethouder Frank Niens is de vereniging dankbaar. ,,Om het verleden te leren kennen is het belangrijk dat het toegankelijk is'', stelt hij. ,,Daarom is het zo mooi dat dankzij de inzet van deze vrijwilligers vele aktes en documenten door digitalisering veilig zijn gesteld voor de toekomst. De gegevens zijn nu beschikbaar voor iedereen.”

Volledig scherm
Geert Hannink (links) en Jan Westenenk, bestuursleden van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken, verrichten monnikenwerk in de kelder van het gemeentehuis. Zij hebben op datum gerangschikte documenten uit de periode 1812-1924 gerubriceerd en gedigitaliseerd. © Gerard Vrakking

Salland