De voorbereidingen voor Raalte on Ice zijn in volle gang. Op de openingsavond (vrijdag) is er een demonstratie freestyle skating.
Volledig scherm
De voorbereidingen voor Raalte on Ice zijn in volle gang. Op de openingsavond (vrijdag) is er een demonstratie freestyle skating. © Gerard Vrakking

IJsfestijn in Raalte heeft mannenkoor als stille motor

Mannenkoor Roalter Jong’s is een onmisbare schakel in het succes van Raalte on Ice. Dit ijsfestijn barst vrijdagavond voor het derde opeenvolgende jaar los op de Grote Markt. Martijn ter Haar, voorzitter van Stichting Raalte on Ice, waardeert de inzet van de ruim vijftig koorleden zeer. Zonder hen had Raalte niet een maand lang van veelzijdige ijspret kunnen genieten.

Drie koorleden hebben bij baanleverancier Ice-World in Soest een opleiding tot ijsmeester gevolgd. Zij zorgen ervoor dat de baan  goed wordt onderhouden en de koeling goed werkt. De overige leden zijn bij toerbeurt verantwoordelijk voor de ‘baanbezetting’ en de uitgifte van schaatsen. ,,Je mag geen eigen schaatsen gebruiken. Ice-World levert schaatsen met als doel de baan zo min mogelijk te beschadigen.”

Alleen de huur van de dertig bij twaalf meter grote ijsbaan kost volgens Ter Haar al 30.000 euro.  Hier komen nog diverse kostenposten bij zoals de tent waarin de baan schuilgaat, de aankleding en de horecavoorzieningen. De keuze van de stichting om de baan tot en met zondag 5 januari te huren, heeft deels met dit kostenverhaal te maken. Hierbij speelt ook mee dat Raalte on Ice leeft. ,,Dat zie je aan de voorverkoop, entreekaartjes zijn een populair cadeau voor Sinterklaas en de de kerst.”

Niet veel rek meer

Liefst drieduizend kinderen bonden vorig jaar bij de tweede editie de schaatsen onder - in 2017 waren dit er circa vijfhonderd minder. ,,Er zit niet zo veel rek meer in, omdat we maximaal zestig mensen tegelijk op de baan toelaten”, zegt Ter Haar. Niet alleen de jeugd komt in groten getale op het ijsfestijn af.  Volwassenen hebben zich massaal ingeschreven voor de curling-competitie. Met 48 teams van vier personen is de limiet bereikt. Diverse teams staan op de reservelijst. 

De finale van de curling-competitie staat voor donderdag 19 december op het programma.  Vier dagen eerder, op zondag 15 december, kunnen bezoekers deelnemen aan een niet-alledaagse activiteit. Ter Haar: ,,Lupack heeft zich spontaan bij ons gemeld met de vraag of het bedrijf een gratis worstenproeverij mag geven. Daar werken we uiteraard graag aan mee.”

Spectaculair

Wie denkt dat op een kleine ijsbaan geen acrobatische toeren mogelijk zijn, die moet vrijdagavond gaan kijken op de openingsavond. De officiële opening rond 19.45 uur wordt volgens Ter Haar gevolgd door een spectaculaire demonstratie freestyle skating. Daarna is er gelegenheid om gratis te schaatsen. Op alle andere dagen bedraagt de entree tijdens Raalte on Ice 6 euro per persoon.

Schaatsplezier in diverse dorpen

In de laatste maand van het jaar duiken ze her en der in de regio weer op: de  al dan niet overdekte ijsbanen. Behalve in Raalte geldt dit bijvoorbeeld ook voor Nijverdal, Bathmen en Twello.

In Nijverdal is er vanaf morgen tot en met zondag 5 januari ijspret op het Henri Dunantplein. De organisatie van Nijverdal on Ice belooft onder meer: prima ijs, een knus winterterras, sfeerverlichting, glühwein en warme choco. De niet-overdekte ijsbaan is op 25 en 31 december en op 1 januari gesloten.

Bathmen on Ice wordt mogelijk gemaakt door carnavalsvereniging de Battumse Pompers. Zij zorgt van zaterdag 14 tot en met vrijdag 27 december voor een overdekte kunstijsbaan op de Brink in Bathmen. Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen hier gratis schaatsen. Koek en zopie ontbreken niet. Op eerste kerstdag is de baan gesloten.

Schaatsplezier in Twello is van vrijdag 20 tot en met maandag 30 december te beleven op een overdekte schaatsbaan op het Dorpsplein. Heb je geen schaatsen, geen nood. Er zijn schaatsen beschikbaar, meldt de organisatie van Twello on Ice.

  1. Wijhenaren Bjorn en Roland laten hun Chaosbiertjes los op Salland: ‘Een eigen brouwerij is onze ultieme droom’
    PREMIUM

    Wijhenaren Bjorn en Roland laten hun Chaosbier­tjes los op Salland: ‘Een eigen brouwerij is onze ultieme droom’

    De ideeën borrelen op in een schuur in Wijhe, genaamd Chaosplatz. Daar bedenken de hobbybrouwers Bjorn Schothuis (52) en Roland van Oene (54) de gekste biertjes. De schuur staat in Bjorns achtertuin en daar kunnen op kleine schaal de Chaosbieren worden gebrouwen. Maar niet genoeg om winkels en cafés te kunnen voorzien. Toch liggen de biertjes van Bjorn en Roland sinds een week in de schappen. Dankzij ‘huurbrouwer’ Huttenkloas in Albergen.

Salland