Van links af Eline Miedema, Rosita Hulsman en Vincent Rosendal. De drie zetten een ruiterroute uit voor Strijd van Salland.
Volledig scherm
Van links af Eline Miedema, Rosita Hulsman en Vincent Rosendal. De drie zetten een ruiterroute uit voor Strijd van Salland. © Gerard Vrakking

In galop op ruiterroute tijdens Strijd van Salland

Naast fietsen, hardlopen, steppen of wandelen kan men tijdens Strijd van Salland op zondag 23 juni ook draven of galopperen voor onderzoek naar kwaadaardige hersentumoren. Tijdens deze vierde editie van dit sportieve evenement wordt namelijk ook een route voor paard en ruiter uitgezet.

Best bijzonder, een ruiterroute voor het goede doel, zo blijkt tijdens het gesprek met organisatoren Rosita Hulsman, Eline Miedema en Vincent Rosendal. ,,Vanuit de KNHS wordt weleens een route gekoppeld aan borstkankeronderzoek, maar eigenlijk komt het nauwelijks voor”, zegt Miedema. 

Het drietal wilde al langer zelf een recreatieve route organiseren. Ze rijden vaak met een eigen groep. Hulsman: ,,We zijn zelf echt van het buitenrijden. Lokale ruiterevenementen zoals in Lemele of Broekelo vinden we erg leuk.” Alle drie vonden ze dat ook deze omgeving zich goed zou lenen voor een mooie route. 

Andere doelgroep

Maar hoe zoiets op te zetten? Een paardenvriendin bracht hen op het spoor van Strijd van Salland. Ze benaderden het bestuur met de vraag of het mogelijk was om de sportieve activiteiten van het evenement uit te breiden. Strijd van Salland reageerde enthousiast. Rosendal: ,,Zij zorgen voor alles qua vergunningen, wij voor de route en begeleiding op de dag zelf. En Strijd van Salland kan hiermee een andere doelgroep bereiken.”

Onverharde stukken

De paarden gaan een route van ongeveer 15 kilometer afleggen. Het drietal werkt aan de laatste puntjes. ,,Openbare wegen vermijden we zoveel mogelijk, maar je ontkomt er niet aan”, zegt Miedema. ,,Een paard dat deelneemt, moet dus zadelmak zijn.” Hulsman vult aan: ,,Onverharde wegen hebben onze voorkeur. De basis ligt er. Nu kijken we hoe we de verschillende leuke stukken met elkaar kunnen verbinden.” 

Opengesteld

De ruiters zullen langs enkele landgoederen rijden. Het gedeelte van landgoed Windesheim dat in de Velner ligt, wordt speciaal opengesteld. De drie hopen ergens op nog een extra paadje over een ander landgoed. 

Overigens worden de paden na alle ruiters opgeruimd. Zo is er een heuse bezemploeg om de overlast te beperken. De organisatoren hopen op veel animo. ,,Stappen, kletsen en om je heen kijken”, zegt Rosendal. ,,Kortom: een mooie buitenrit voor een goed doel.”

Iedereen

Bij Strijd van Salland op zondag 23 juni is iedereen, ook niet-deelnemers, welkom. Rond de feesttent op sportpark De Kampen in Heino is van alles te doen: aanmoedigen, livemuziek van The Euros, springkussens, hapjes en drankjes. Opgeven en informatie over de ruiterroute kan via de site strijdvansalland.nl of bij Vincent Rosendal (telefoon 06-55893008).

Salland