Foto van de bouw ter illustratie.
Volledig scherm
Foto van de bouw ter illustratie. © ANP XTRA

Inwoners Luttenberg kiezen: extra woningen aan Luttenbergerweg

Luttenbergers hebben gesproken. Honderden inwoners hebben een online vragenlijst ingevuld over een nieuwe woningbouwlocatie en daar kwam de Luttenbergerweg als beste uit. Het woord is nu aan de gemeenteraad.

Het dorp wordt hoogstwaarschijnlijk aan de Luttenbergerweg uitgebreid met twintig tot dertig woningen, afhankelijk van de vraag. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om later nog meer woningen aan die locatie toe te voegen als daar vraag naar is. Volgens een gemeentewoordvoerder is er op dit moment vraag naar nieuwe woningen in Luttenberg. Het dorp beschikt nu over 875 woningen. ,,Gezien de demografische ontwikkeling van Luttenberg zal er ook de komende tijd nog behoefte zijn aan nieuwe woningen. We willen graag dat mensen kunnen blijven wonen in Luttenberg en dat er ook voor de starters uit Luttenberg een geschikte woning is’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Raalte.

Vraag wordt verwacht

In eerste instantie leek nieuwbouwlocatie Borgwijk een geschikte plek voor (nieuwe) inwoners, maar die locatie is sneller uitverkocht dan gedacht. ,,Voor Luttenberg geldt dat hierna geen woningbouwlocaties meer voor handen zijn. Omdat er de komende jaren nog wel vraag wordt verwacht is een nieuwe woningbouwlocatie nodig’’, zegt de woordvoerder.

Het maakt Luttenberg rond

Meer dan zeshonderd inwoners deden mee aan een online onderzoek naar de meest geschikte locatie voor de woningbouwplannen. Bijna de helft van de ondervraagden plaatste de Luttenbergerweg bovenaan het wensenlijstje. De overige locaties, Lemelerweg en Elskampweg, moesten het beiden doen met zo'n 25 procent. Een bewoner van een boerderij aan de Luttenbergerweg, die anoniem wenst te blijven omdat ze de uitkomsten van het onderzoek nog niet volledig heeft doorgenomen, zegt tevreden te zijn met de keuze. ,,Het maakt Luttenberg wel een beetje rond, de andere locaties zouden het dorp uit zijn verband trekken. Maar voor ons wordt het niet veel drukker, we wonen net in het buitengebied.’’

Start bouw onbekend

Het college van burgemeester en wethouders heeft het advies van inwoners overgenomen en aan de gemeenteraad voorgelegd. De locatie Elskampweg is een alternatieve locatie mocht de voorkeurslocatie niet doorgaan. Wanneer potentiële kopers het klussen kunnen inplannen is nog niet bekend, laat een woordvoerder weten. ,,Dat is moeilijk in te schatten. De grond moet nog aangekocht worden, een bestemmingsplanwijziging vindt plaats met eventuele bezwaarschriften. Afhankelijk van die looptijd kan de bouw starten. Dit kan zes tot 12 maanden duren.’’

Voor de Luttenbergerweg geldt nog wel dat er ruimtelijke procedures doorlopen moeten worden. 

De locaties die aan inwoners werden voorgelegd.
Volledig scherm
De locaties die aan inwoners werden voorgelegd. © Anke Arts
 1. HOFtheater in Raalte experimenteert er op los: ‘Schoolmusicals op onze planken met live stream voor familie thuis’
  PREMIUM

  HOFtheater in Raalte experimen­teert er op los: ‘Schoolmu­si­cals op onze planken met live stream voor familie thuis’

  Volle zalen trekt een theater momenteel niet, laat staan kijken naar de mogelijkheden om kleine groepen toe te laten. Want krijg je dan wel de sfeer die je wil hebben in een theater als er maar dertig man of honderd man zitten? Het HOFtheater in Raalte denkt op alle mogelijke manieren na om toch te openen vanaf 1 juni. ,,We hebben een culturele maatschappelijke functie. Wat kan, willen we doen. We gaan experimenteren.”
 2. Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?
  PREMIUM
  Vraag bij het nieuws

  Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?

  Het thuiswerken gaat nog wel even duren, maar nu alles gefaseerd weer open gaat zie je dat steeds meer mensen ook naar kantoor gaan. Welke thuiswerkkosten mag je wel declareren nu het warmer gaat worden en draai je straks zelf ook op voor het verplichte mondkapje in het openbaar vervoer als je naar je werk gaat? Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht DAS Rechtsbijstand, geeft tekst en uitleg.

Salland