Volledig scherm
Foto van de bouw ter illustratie. © ANP XTRA

Inwoners Luttenberg kiezen: extra woningen aan Luttenbergerweg

Luttenbergers hebben gesproken. Honderden inwoners hebben een online vragenlijst ingevuld over een nieuwe woningbouwlocatie en daar kwam de Luttenbergerweg als beste uit. Het woord is nu aan de gemeenteraad.

Het dorp wordt hoogstwaarschijnlijk aan de Luttenbergerweg uitgebreid met twintig tot dertig woningen, afhankelijk van de vraag. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om later nog meer woningen aan die locatie toe te voegen als daar vraag naar is. Volgens een gemeentewoordvoerder is er op dit moment vraag naar nieuwe woningen in Luttenberg. Het dorp beschikt nu over 875 woningen. ,,Gezien de demografische ontwikkeling van Luttenberg zal er ook de komende tijd nog behoefte zijn aan nieuwe woningen. We willen graag dat mensen kunnen blijven wonen in Luttenberg en dat er ook voor de starters uit Luttenberg een geschikte woning is’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Raalte.

Vraag wordt verwacht

In eerste instantie leek nieuwbouwlocatie Borgwijk een geschikte plek voor (nieuwe) inwoners, maar die locatie is sneller uitverkocht dan gedacht. ,,Voor Luttenberg geldt dat hierna geen woningbouwlocaties meer voor handen zijn. Omdat er de komende jaren nog wel vraag wordt verwacht is een nieuwe woningbouwlocatie nodig’’, zegt de woordvoerder.

Het maakt Luttenberg rond

Meer dan zeshonderd inwoners deden mee aan een online onderzoek naar de meest geschikte locatie voor de woningbouwplannen. Bijna de helft van de ondervraagden plaatste de Luttenbergerweg bovenaan het wensenlijstje. De overige locaties, Lemelerweg en Elskampweg, moesten het beiden doen met zo'n 25 procent. Een bewoner van een boerderij aan de Luttenbergerweg, die anoniem wenst te blijven omdat ze de uitkomsten van het onderzoek nog niet volledig heeft doorgenomen, zegt tevreden te zijn met de keuze. ,,Het maakt Luttenberg wel een beetje rond, de andere locaties zouden het dorp uit zijn verband trekken. Maar voor ons wordt het niet veel drukker, we wonen net in het buitengebied.’’

Start bouw onbekend

Het college van burgemeester en wethouders heeft het advies van inwoners overgenomen en aan de gemeenteraad voorgelegd. De locatie Elskampweg is een alternatieve locatie mocht de voorkeurslocatie niet doorgaan. Wanneer potentiële kopers het klussen kunnen inplannen is nog niet bekend, laat een woordvoerder weten. ,,Dat is moeilijk in te schatten. De grond moet nog aangekocht worden, een bestemmingsplanwijziging vindt plaats met eventuele bezwaarschriften. Afhankelijk van die looptijd kan de bouw starten. Dit kan zes tot 12 maanden duren.’’

Voor de Luttenbergerweg geldt nog wel dat er ruimtelijke procedures doorlopen moeten worden. 

Volledig scherm
De locaties die aan inwoners werden voorgelegd. © Anke Arts
  1. Dorpshuis in Herxen wordt goede middenklasser in plaats van Ferrari

    Dorpshuis in Herxen wordt goede middenklas­ser in plaats van Ferrari

    Inwoners van Herxen krijgen een minder luxueus en energiezuinig dorpshuis dan was voorzien. Het mislukken van de spectaculaire verloting dit jaar, met prijzen als een Ferrari en vakantiehuis, noodzaakt Stichting Dorpshuis Herxen haar renovatieplan voor tweeënhalve ton te versoberen. ,,De ontmoetingsruimte en de zaal blijven intact. Niemand gaat er qua voorzieningen op achteruit”, verzekert Fred Dalhuisen, voorzitter van het stichtingsbestuur.

Salland