Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

‘Kaasschaaf’ onvermijdelijk in Olst-Wijhe

Lagere subsidies, minder geld voor preventiebeleid en duurzaamheidsprojecten en lagere budgetten voor onderhoud aan openbaar groen en wegen. Deze en andere bezuinigingen kunnen inwoners van de gemeente Olst-Wijhe de komende jaren verwachten. Het college stelt dat het deze ‘kaasschaafmethode’ wel moet gaan hanteren.

Anders is het niet mogelijk de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen, zegt wethouder Anton Bosch (Financiën). Hij legt de schuld van de zeer beperkte financiële ruimte bij het Rijk. Wat ‘Den Haag’ aan kleine gemeenten als Olst-Wijhe uitkeert, loopt volgens hem uit de pas met het uitgebreide takenpakket van diezelfde gemeenten.

12 miljoen euro

B en W van Olst-Wijhe stellen de gemeenteraad voor globaal 5 procent te snijden in direct beïnvloedbare budgetten. Dit betreft een kleine 12 miljoen euro van het begrotingstotaal van bijna 45 miljoen euro. Aan de resterende 33 miljoen euro valt niet te tornen.

Voor de periode 2020 tot en met 2023 verwacht het college met de ‘kaasschaaf’ bedragen oplopend van ruim 217.000 tot 338.000 euro te besparen. Het is wrang, aldus Bosch, dat als de in 2015 door het Rjjk ingevoerde efficiëncy-korting niet was ingevoerd deze bezuinigingsoperatie achterwege had kunnen blijven. 

Die korting hield rechtstreeks verband met het plan om tot gemeenten van minimaal 100.000 inwoners te komen. Bosch: ,,Dit plan ligt al lang in de prullenbak, maar de korting geldt nog steeds.” Die bedraagt voor Olst-Wijhe 370.000 euro in 2020 en is in 2025 opgelopen tot 975.000 euro.

Het college ziet 2020 als overbruggingsjaar. Om volgend jaar verder te kunnen met projecten op het gebied van onder meer sport- en cultuurstimulering, participatie, duurzaamheid en de aanpak van het hondenpoepprobleem, vraagt het college de gemeenteraad ruim 1 miljoen euro te halen uit de ‘reserve nader te bestemmen middelen’. Volgens Bosch blijft daarna voldoende geld (1,52 miljoen euro) in deze pot over.  

Worsteling

De wethouder steekt zijn boosheid over de volgens hem te lage bijdrage uit het gemeentefonds niet onder stoelen of banken: ,,Het is eigenlijk triest dat we met z’n allen deze worsteling moeten doormaken. We gaan besluiten nemen die de samenleving links- of rechtsom raken en pijn doen.” 

Met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 en de toenemende druk op de regering om gemeenten meer geld te geven, hoopt Bosch in 2020 op een meevaller. Ongeacht of die er wel of niet komt, gaat de toeristenbelasting in Olst-Wijhe vanaf 2021 omhoog van 0,50 naar 1 euro per persoon per nacht. 

Salland