De asperges steken massaal de kop op. Voor Henk de Weerd breekt een drukke periode aan.
Volledig scherm
PREMIUM
De asperges steken massaal de kop op. Voor Henk de Weerd breekt een drukke periode aan. © Gerard Vrakking

Kas-asperges steken de kop op

Zodra de zon schijnt, krijgt Henk de Weerd tientallen telefoontjes. 'Of het witte goud al in zijn winkel ligt.' De Weerd teelt namelijk asperges in de kas. En die steken nu massaal de kop op.

Kaarsrecht, van duimdikte en een mooi gesloten kopje. Zo liggen de asperges erbij in de winkel van De Weerd. ,,De kromme doen niet onder aan de smaakkwaliteit hoor. Zijn net zo lekker, maar het oog zoekt altijd naar de mooie rechte'', weet Henk de Weerd van het gelijknamige familiebedrijf. Twee weken geleden, begin maart, konden de aspergestekers in de kas aan de slag.

300 kilo

Voor De Weerd in Raalte een prima oogstmoment. En gelijk aan het tijdstip van vorig jaar. ,,Je hebt ze ook wel die vroeger oogsten, ergens begin februari al, maar die telers willen gewoon als eerste aan de restaurants leveren. Wij doen daar niet aan mee. We telen gewoon op de volle grond in de kas en stoken de verwarming zo min mogelijk op. De kunst is om het op de natuurlijke manier te laten groeien. Als het echt wat te koud wordt, dan kunnen we de grond tot 13 graden opwarmen.''

  1. Wijhenaren Bjorn en Roland laten hun Chaosbiertjes los op Salland: ‘Een eigen brouwerij is onze ultieme droom’
    PREMIUM

    Wijhenaren Bjorn en Roland laten hun Chaosbier­tjes los op Salland: ‘Een eigen brouwerij is onze ultieme droom’

    De ideeën borrelen op in een schuur in Wijhe, genaamd Chaosplatz. Daar bedenken de hobbybrouwers Bjorn Schothuis (52) en Roland van Oene (54) de gekste biertjes. De schuur staat in Bjorns achtertuin en daar kunnen op kleine schaal de Chaosbieren worden gebrouwen. Maar niet genoeg om winkels en cafés te kunnen voorzien. Toch liggen de biertjes van Bjorn en Roland sinds een week in de schappen. Dankzij ‘huurbrouwer’ Huttenkloas in Albergen.

Salland