Volledig scherm
Archieffoto. © Archieffoto

Kikkerbillen na een week van het menu bij restaurant in Heino. Dit is waarom

UpdateEén weekend stonden ze op de kaart bij restaurant Jan Steen in Heino: kikkerbillen. Maar na ophef over hoe kikkers worden geslacht, zijn ze alweer van het menu gehaald.

Het buffetrestaurant had ze afgelopen weekend op de kaart staan. Na een Facebookbericht daarover, ontstond veel ophef. ,,We kregen zoveel negatieve reacties, dat we ze maar van de kaart hebben gehaald", aldus eigenaresse Inge Koning-Neppelenbroek.

,,De manier van slachten van de kikkers is omstreden", legt de restauranthoudster uit. ,,We hebben zelf ook even gegoogeld en wat beelden gezien. Tja, wat zal ik zeggen, het is niet erg positief."

Het restaurant heeft nog wel gewoon ander vlees op de kaart staan. ,,Ja, precies, van varken tot kip, noem het maar op. Maar de kikkerbil is een omstreden puntje. Dat hadden we ons niet gerealiseerd." Koning-Neppelenbroek ziet het niet als 'capituleren' voor de ophef. ,,Je kunt je overal wel druk over maken, maar we hebben besloten ze van de kaart te halen. Niet meer, niet minder."

Groothandel

Jan Steen is niet het enige restaurant dat de specialiteit op de kaart heeft staan. ,,Er is altijd vraag naar", weet Michel Spijkerman, directeur van Sligro Zwolle, die aan de regionale horeca levert. Dus ja, zij hebben ze ook in het assortiment. ,,Sligro Nederland heeft ervoor gekozen een duurzaam product uit Indonesië in te kopen. Net zoals we ook gecertificeerde en duurzame vis in het assortiment hebben. Alleen de verpakking is gecensureerd en minder herkenbaar gemaakt. En we verkopen ze alleen uit de diepvries."

Giethoorn

Er is regelmatig ophef rondom kikkerbilletjes. Zes jaar geleden werden zelfs Kamervragen gesteld toen chefkok Martin Kruithof van restaurant De Lindenhof in Giethoorn kikkerbilletjes bereidde in het televisieprogramma De Wereld Draait door. En vier jaar geleden haalden groothandels Makro en Deli XL kikkerbilletjes uit het assortiment nadat Wakker Dier de productie van de delicatesse ter discussie stelde. 'Bij de productie van kikkerbillen worden de poten van een kikker gewoonlijk levend en onverdoofd afgescheurd, afgeknipt of afgesneden, waarna de kikker langzaam sterft', stelde de organisatie. Volgens Wakker Dier laat het eten van kikkers 'zijn sporen achter in de gebieden waar deze dieren worden gevangen, met ziekteverspreiding en ecologische schade als gevolg'. 

Verbaasd

Wakker Dier stelde de productie van de delicatesse al eerder ter discussie. Woordvoerster Anne Hilhorst zegt: ,,Dat heeft concreet opgeleverd dat twee groothandels het uit het aanbod hebben gehaald. Ik ben wel verbaasd over de reactie van Sligro die het heeft over duurzame kikkerbilletjes. Wat houdt dat in? De kikker wordt er waarschijnlijk niet beter van.”

Salland