Volledig scherm
Het is hem echt: de kleine parelmoervlinder op de Sprengenberg in Haarle. De gedachte is dat het diertje door de toenemende warmte steeds verder het binnenland intrekt. © Natuurmonumenten/André Marissen

Kleine parelmoervlinder rukt voor het eerst op naar de Sprengenberg in Haarle: ‘Spectaculair nieuws’

De voor Overijssel zeldzame kleine parelmoervlinder is voor het eerst opgedoken op de Sprengenberg in Haarle. Boswachter Ruben Vermeer is in zijn nopjes. ,,Dit is spectaculair nieuws.” 

Volgens de boswachter van Natuurmonumenten is het vlindertje gespot en gefotografeerd door een vrijwilliger, op de akkers van biologische boer Jan Overesch. Het gevleugelde insect komt normaal vooral voor in de duinen, maar is door de warme zomers verder het land in getrokken, bijvoorbeeld naar de Veluwe. 

Voor Overijssel is het beestje zeker een zeldzaamheid, op de Sprengenberg kwam het volgens Vermeer nooit eerder voor. De kleine parelmoervlinder staat al langer op Nederlandse Rode Lijst met kwetsbare, verdwenen en bedreigde vlindersoorten. Vermeer: ,,Ik ben gelijk de systemen gaan afzoeken, maar dit is de eerste gedocumenteerde vondst. Zeker spectaculair nieuws dus.” 

Akkerviooltje

De rups van de kleine parelmoervlinder lust eigenlijk alleen vioolsoorten. In dit geval gaat het om het akkerviooltje, dat groeit op akkers op de Sprengenberg. Om te zorgen dat de vlinder er volgend jaar ook nog is, zijn stroken met die planten afgezet. 

Zo worden ze niet omgewoeld en kan de rups deze winter mogelijk overleven. Vermeer: ,,Het is zeker de hoop dat de vlinder dus volgend jaar ook nog te zien valt.”

 Biologische landbouw

Vermeer ziet de vondst van de vlinder bij uitstek als resultaat van de samenwerking met biologische landbouwer Jan Overesch. Die was ook nogal in zijn nopjes, zegt hij. ,,Die ziet dit echt als een hoogtepunt, iets dat deze werkwijze de moeite waard maakt.” 

Overesch kwam recent ook al in het nieuws: zijn modderpoel voor varkens werd in augustus van dit jaar door Wakker Dier nog verkozen tot mooiste modderpoel van Nederland

Salland